Berlingske Business

Ugen på forkant: Kom med Ludvig Holberg til fætter-kusinefest i finansen

04BUSSkuespilhuset-191343.jpg
FinansDanmark mødes i Skuespilhuset på mandag. Foto. PR

Tirsdag aften kl. 20.00 har Skuespilhuset i København Holbergs evergreen »Maske­rade« på programmet. En komedie om 1700-tallets ungdomsoprør mod de ældre generationers forældede holdninger til fest og farver.

Helt så lystigt bliver det næppe dagen før, mandag kl. 10.30, hvor et helt, helt andet skuespil er på programmet på Skuespilhusets store scene. Nemlig FinansDanmarks årsmøde, hvor et par hundrede ens klædte finansbosser, heraf blot et par håndfulde kvinder, med nik og høflige fraser mødes for at få en statusrapport om livet og døden i finanssektoren netop nu.

Oprør er der ikke i finansen, tværtom, alle aktører kender deres roller og placeringer i finanshierarkiet, og udadtil spilles spillet om det gode og stærke sammenhold. Så forvent ingen ballade.

05BUSRB-PLUS-Kaempe-risiko-.jpg

Man skal dog ikke kradse meget i overfladen for at få et lidt andet billede frem på nethinden.

Her er ingredienserne: Nordea har det efter Panama-papirerne godt med, at det nu er Danske Bank, der er i ilden og godt og grundigt sovset ind i en omfattende hvidvasksag. Samtidig har Jyske Banks don Anders Dam det givetvis svært godt med, at Nykredits Michael Rasmussen har været offentligt hængt til tørre i forbindelse med det delvise salg af Nykredit-aktier.

I Aabenraa sidder Sydbanks Karen Frøsig lunt placeret, foreløbig i netværket i Totalkredit sammen med Michael Rasmussen. Men hun har et stærkt kort at spille, hvis Michael Rasmussen ikke vil, som hun vil. I så fald kan hun givetvis finde ud af noget sammen med Anders Dam.

Michael Rasmussen er i øvrigt formand for FinansDanmark og skal i sin årstale forsøge at dele sol og vind lige, så der er tilfredshed hele vejen rundt i medlems­kredsen.

Billede

På scenen er også nationalbankdirektør Lars Rohde. Han har for nylig hævet den advarende pegefinger til faretruende højder og lægger op til indgreb mod banker og realkreditselskabers udlånsvækst ved at kræve mere polstring på de finansielle sideben. Mens FinansDanmarks direktør og finansielle cheflobbyist, Ulrik Nødgaard, forsøger at trække i en anden retning.

I midten sidder Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, som heller ikke ser overhængende fare ved bankernes udlånsvækst – i hvert fald ikke lige for tiden. Det skal med, at netop Nødgaard tidligere var en barsk tilsynschef i Finanstilsynet, mens Jesper Berg tidligere har siddet i Nykredit og herfra forsøgt at tale bankernes sag.

Nå, de skal nu nok finde ud af det – det er forstandige mennesker. Men mon ikke Lars Rohde skruer endnu mere op for advarslerne, når han fra talerstolen på årsmødet giver sin mening om helbredstilstanden i finansen netop nu?

Det er på sådan en dag, man som iagttager skal lægge øret helt tæt til vandrørene for at få det sande indblik i humøret og sammenholdet i finansfamiliens øverste cirkler.

Nå ja, så skal også finansens minister, erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), op på de skrå brædder med sit indlæg. Hm, og hvad vil han så sige? Jeg tror, at han vil kvittere for den gode sundhedstilstand i finansen. Økonomisk går det ganske enkelt forrygende.

29BUSNed1-132545.jpg

Derfor er mit gæt, at Brian Mikkelsen nok vil være mere enig med Ulrik Nødgaard end sin hovedrådgiver, nationalbankdirektør Lars Rohde. Vi får se.

Selvsamme Brian Mikkelsen skal i øvrigt i samråd torsdag kl. 13.30 i Folketinget og redegøre for, hvorfor pokker statens finansielle afviklingsselskab, Finansiel Stabilitet, angiveligt gik så meget fejl af lovgivningen i forbindelse med de store retsopgør efter finans­krisen.

Finansiel Stabilitet har således tabt langt hovedparten af de store sager, men til gengæld brugt en hulens masse penge på advokatomkostninger. Hvad mener Brian Mikkelsen om det?

Interessant er det i øvrigt, at selvsamme Finansiel Stabilitet senest tirsdag skal tage stilling til, om frifindelsen af Roskilde Bank-ledelsen ved Østre Landsret for fire uger siden skal ankes til Højesteret. Alt andet end en anke vil være overraskende. Derfor må man nok forvente, at minister Mikkelsen på torsdagens samråd træder vande.

Ikke sandt, en finansuge fyldt med potentielle dramaer – ikke mindst bag kulisserne. Mon ikke den muntre og skæve Ludvig Holberg kunne få en seværdig komedie ud af alt dette?

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen