Berlingske Business

Ugen på forkant: Fodbold er big business – på flere planer

Jens Chr. Hansen bylinefoto byline
Jens Chr. Hansen. Foto:

Måske får vi i denne uge renoveret vores nationale stolthed og bragt os tilbage i verdenseliten i fodbold, hvor vi retteligen hører til – når vi selv skal sige det.

Og ja, vi taler fodbold, og når vi taler fodbold, taler vi om big business, men også om stærke følelser.

Som den skotske fodboldspiller og sidenhen træner William »Bill« Shankly så rigtigt har udtrykt det:

»Mange regner fodbold for at dreje sig om liv eller død. Denne indstilling skuffer mig meget. Jeg kan forsikre jer om, at det er meget vigtigere end det!«

Når disse linjer læses, er kampen mod Irland i Parken overstået. Det endelige slag, liv eller død, skal stå i Irland tirsdag. Den kamp kan afgøre, om handels­prisen på Christian Eriksen skal katapulteres nogle hundrede millioner kr. op. Den kamp vil i høj grad også definere økonomien for DBU i de kommende år.

Kort og godt: Hvis irerne køres under grønsværen, bliver det sjovere at være DBU, det bliver sjovere at være landsholdsspiller, og det bliver sjovere for fans, der lynhurtigt vil være klar til lægge millioner og atter millioner i køb af DBU-accessories.

23BUS244981045-160906.jpg

Efter et par særdeles hektiske uger med regnskaber ser denne uge ud til at blive lidt mere afdæmpet. Der er tid til at snakke fodbold, også for business-­bosserne. Der er ikke programsat de store, officielle ting i kalenderen.

Det giver topcheferne i Vestas, Mærsk, FLSmidth, Lundbeck, Pandora, Coop og Nykredit m.fl. tid til at slikke sårene og evaluere efter sidste uges dramaer og voldsomme kurstab. Hvad skete der, gjorde vi det godt nok, formår vi tilstrækkelig effektivt at kommunikere med vores omverden?

Umiddelbart synes forbedringer at kunne gøres.

Hverken Coop eller Nykredit er børs­noteret. Her handler det om at afværge angreb fra baglandet mod både bestyrelse og direktion. Nykredits fremtid skal endeligt afgøres i næste uge, 23. november 2018, hvor det ventes, at repræsentantskabet endeligt, men nok noget nølende, giver grønt lys til Forenet Kredits formand, Nina Smith, for, at hun kan sælge Nykredit-aktier til en kreds af pensionskasser.

08BUSnykredit4-164625.jpg

Ligesom i sidste uge, da første slag om ansvaret i Roskilde Bank blev afgjort ved Landsretten, er der også i denne uge to store, højtprofilerede retssager på tapetet.

Ved retten i Glostrup fortsætter fredag straffesagen mod en tidligere skatte­medarbejder. Det er en udløber af skandalesagen om fejlagtigt udbetalt udbytteskat for 12 mia. kr. Det er overordentligt usædvanligt i Danmark, at offentligt ansatte på denne måde involveres i en alvorlig bestikkelsessag.

En embedsmand, som – hvis Bagmandspolitiet får medhold – åbenbart velvilligt har ladet sig bruge til, at andre kunne tømme statskassen. Den pågældende skatte­embedsmand fik efter det oplyste selv et betydeligt millionbeløb for ulejligheden.

Der er ikke alene tale om en sag om en konkret embedsmand – det handler i vid udstrækning om ledelsessvigt andre steder i Skat. Mange spørger nemlig i dag sig selv om, hvordan det overhovedet kunne lade sig gøre, og hvorfor der ikke var nogen ledelses­kontrol.

Fredag falder der dom i Østre Landsret, hvor også Skat er involveret. Det er i Jesper »Kasi« Nielsen-sagen. Landsskatte­retten afgjorde i 2016, at Jesper Nielsens Kasi Group ikke kunne fratrække de eksorbitant store sponsorbidrag til Brøndby på skattebilletten.

kasi jesper

I stedet fik han udstukket en regning, fordi Landsskatteretten afgjorde, at disse årlige sponsorbidrag ikke havde noget med Jesper Nielsens business at gøre, men alene var, tjah, et con amore-­projekt. Som altså således skulle betragtes som private udlodninger til personlig beskatning hos Jesper Nielsen.

Kasi har igennem årene haft en række slag med mange, bl.a. med Skat. En vis medfølelse fik han, da det på et tidspunkt kom frem, at visse medarbejdere i Skat var gået ud over deres beføjelser og verbalt var gået til angreb mod Jesper Nielsen på en meget personlig måde.

Efter nederlaget ved Landsskatteretten i januar 2016 kom det da også prompte fra Jesper Nielsen: »Velkommen til rets­sikkerheden i Danmark!«

Netop retssikkerheden er et ømt punkt hos Skat, men det kommer dog næppe til at indvirke på den juridiske afgørelse om sponsorfradrag eller ikke sponsorfradrag, når landsretdommeren kommer med sin afgørelse.

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen