Berlingske Business

Trods masser af politisk uro: Væksten vil fortsætte i Danmark

flag

Højere lønninger og større privatforbrug vil drive dansk vækst i de kommende år, forventer Nordea i ny prognose.

Trump, Brexit, terror og et planlagt militærkup i Tyrkiet. Der er masser af uro i Europa og verden, men trods usikkerheden fastholder Nordea vækst forventningerne til dansk økonomi i en ny prognose, som banken fremlægger tirsdag.

Banken forventer, at Danmark kommer ud af 2016 med en svag samlet vækst på én procent – 0,1 procent højere end regeringens forventning. I 2017 og 2018 vil væksten så stige yderligere til 1,5 og 1,7 procent, forventer banken.

Der er to overordnede faktorer, der holder den danske vækst på et moderat niveau, forklarer Helge J. Pedersen, der er cheføkonom i Nordea.

Først og fremmest er den danske eksport er stadig hæmmet – blandt andet på grund af den lavere olieeksport og søtransportens svære vilkår.

»Den anden akilleshæl for væksten er investeringsaktiviteten, som stadig ligger fuldstændigt underdrejet. Det på trods af, at vi har nogle af de laveste renter, vi har haft i verdenshistorien,« siger Helge J. Pedersen, der kalder det en gåde, at der ikke er kommet mere fart på erhvervslivets investeringer efter finanskrisen.

Bus_top_2

»Danske erhvervsinvesteringer udgjorde omkring 15 procent af BNP før finanskrisen. Det er faldet til lige omkring 11 procent nu, så det er ret dramatisk,« siger Helge J. Pedersen.

Han forklarer, at der kan være flere forklaringer på, hvorfor investeringerne ikke er kommet igen.

Det kan skyldes overkapacitet efter finanskrisen eller simpelthen en udpræget usikkerhed om, hvor den globale økonomi bevæger sig hen. Derudover er der en strukturel tendens til, at servicesektoren kommer til at fylde mere i økonomien på bekostning af industri, der typisk har en højere produktivitet per medarbejder end industri.

Tyra

Privatforbruget vil drive væksten

Når Nordea alligevel forventer vækst på 1,5 og 1,7 procent, i 2017 og 2018 kan danskerne i høj grad takke sig selv. Det er nemlig privatforbruget, der kommer til at drive væksten i de kommende år, forventer Nordea. De lave renter har banket boligpriserne og friværdierne i vejret og samtidigt har flere danskere fået en løncheck hver måned.

Siden finanskrisen er der kommet 96.000 færre personer på offentlig forsørgelse, og tallet vil stige endnu mere i de kommende år.

Frem mod 2018 forventer banken, at bruttoarbejdsløsheden vil falde til 3,6 procent, hvilket vil understøtte privatforbruget og væksten.

»Generelt er der udsigt til større jobsikkerhed, stigende beskæftigelse, stigende købekraft og lønninger, der vokser hurtigere end inflationen – forhåbentligt også uden for Københavnsområdet,« siger Helge J. Pedersen.

mobilePay

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen