Berlingske Business

Tommelfingeren op fra vismænd: Dansk økonomi er i topform

Mange mennesker på Amagertorv, Strøget i København.
Foto:

Beskæftigelsen sætter nye rekorder, og opsvinget ser ud til at være holdbart i hvert fald et par år frem.

København. Mandag konstaterede regeringen med økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), at Danmark er ude af krisen og lavkonjunkturen, og dagen efter er vismændene nået frem til samme resultat.

I den halvårlige rapport, som er udgivet tirsdag, konkluderer De Økonomiske Råds formandskab - som vismændene officielt kaldes - at otte års lavkonjunktur er slut.

Det sker, med henvisning til at beskæftigelsen er steget med 180.000 siden lavpunktet i 2013, og at alle prognoser peger på, at fremgangen fortsætter.

Vismændene tror, at vi både i år og næste år vil se dansk økonomi vokse med to procent, og det vil medvirke til en beskæftigelsesvækst på yderligere 70.000 personer.

Og selv om flere brancher melder om stigende mangel på arbejdskraft, er der ikke umiddelbart udsigt til, at efterspørgslen på flere hænder får økonomien til at bryde sammen.

Tilbagetrækningsreformer af både efterløns- og pensionssystemet betyder nemlig, at flere vil blive længere på arbejdsmarkedet.

Samtidig vurderer vismændene, at det fortsat vil være muligt og nødvendigt at hive arbejdskraft ind udefra.

Men opsvinget skal holdes i stram snor, hvis vi skal undgå en nedtur svarende til den, der ramte i forbindelse med finanskrisen.

Derfor er det vigtigt, at regeringen holder igen og ikke hælder mere kul under kedlerne, mener overvismand Michael Svarer.

- Det er vigtigt, at den økonomiske politik ikke bidrager til at øge efterspørgslen yderligere.

- Skattelettelser eller forøgede offentlige udgifter bør i den nuværende situation som minimum være fuldt og konkret finansierede, siger han i en kommentar til rapporten.

Vismændene konkluderer også, at de offentlige finanser er sunde. Faktisk er der på lang sigt udsigt til pæne overskud, fordi små årgange langsomt bliver afløst af større.

Derfor foreslår vismændene, at man allerede nu diskuterer politisk, hvordan man griber de forventede overskud an i fremtiden.

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen