Berlingske Business

To snigende trusler kan banke dansk økonomi i gulvet

maersk
Cheføkonomen Erik Bjørsted fremhæver, at fremgangen på arbejdsmarkedet vil bremse op, hvis det slemme scenarie bliver resultatet for næste år. Han vil dog ikke spå om, hvorvidt ledigheden begynder at stige. Foto:

Dansk økonomi er kommet godt ind i 2016, men Arbejder­bevægelsens Erhvervsråd frygter, at det ikke fortsætter.

Den danske økonomi er på vej frem med foreløbigt pæne vækstrater i 2016, men en opbremsning i danskernes lyst til at bruge penge og en svag international økonomi er to trusler, der risikerer at banke væksten i den danske økonomi ned under én procent til næste år.

Hvis det sker, vil dansk økonomi efter to år med lidt fremgang igen sidde fast i suppedasen efter finanskrisen. Det fremgår af en helt ny analyse af dansk økonomi, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE, har udarbejdet. Udgangspunktet for analysen er, at vi i år ender med en vækst på 0,9 procent stigende til 1,3 procent næste år og to procent i 2018.

jes

Men AE ser en øget risiko for, at det svage opsving alligevel ikke slår igennem. Scenariet fra 2015 kan gentage sig. Sidste år havde vi et godt forår, men afslutningen på året blev meget svag.

»Vi er kommet nogenlunde ud af starthullerne i år, men det bliver stadig sværere at se, at det kan fortsætte. Forventningen er, at den internationale økonomi går lidt ned i gear næste år. Det gør det sværere for eksporten,« siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejder­bevægelsens Erhvervsråd med speciale i konjunkturvurderinger og konsekvensberegninger af økonomisk politik.

Artiklen forsætter under grafikken...

»Når det gælder vores privatforbrug, er det kommet lidt op i omdrejninger efter finanskrisen, men det kan ikke trække mere, end det gør nu,« siger Erik Bjørsted, som dog ikke tror, at vi kommer ind i en recession næste år.

»Men der skal ikke ret meget til, før vi ryger under en vækst på én procent. Der er for eksempel ingen, som for alvor kender konsekvenserne af Brexit endnu. Vi havde syv magre år fra 1987 til 1993 med en vækst på under én procent om året i gennemsnit. Det vil få konsekvenser for vores velstand og velfærdssamfund, hvis det her bare fortsætter,« siger Erik Bjørsted.

Cheføkonomen fremhæver, at fremgangen på arbejdsmarkedet vil bremse op, hvis det slemme scenarie bliver resultatet for næste år. Han vil dog ikke spå om, hvorvidt ledigheden begynder at stige.

Svagere international økonomi

En række prognosemagere har over de seneste uger leveret deres spådomme for dansk økonomi. Deres bud på, hvordan det kommer til at gå, varierer en del. De økonomiske vismænd er de mest optimistiske med en vækst til næste år på to procent voksende til 2,2 procent året efter. Derved vil den danske økonomi være ude af finanskrisen. Vismændene bygger deres prognose på, at den fremgang, vi har set i begyndelsen af 2016, fortsætter. Det vil sige en vækst på omkring 0,5 procent i kvartalet. Flere økonomer tvivler i lighed med AE på, at det kommer til at ske.

Handelsbanken er den mest pessimistiske og forudser en vækst på kun 0,5 procent for hele 2017 og det samme året efter.

Jes Asmussen, cheføkonom i Handels­banken, er enig med AE i, at svagere international økonomi vil give dårligere vilkår for eksporten til næste år. Det vil sandsynligvis betyde, at virksomhederne fortsætter med at have et meget lavt investeringsniveau. Uden investeringer vil virksomhederne ikke kunne blive ved med at ansætte nye folk. Dermed vil den fremgang i beskæftigelsen, som vi har set de senere år, ikke kunne fortsætte.

»Vi har et problem med vores mangel på fremgang i produktiviteten. Virksomhederne har ansat folk i stedet for at investere. Udgifterne til lønningerne stiger, og omkostningerne pr. produceret enhed er vokset med seks procent om året. Det er den højeste stigning i 20 år,« siger Jes Asmussen.

»Det kan ikke blive ved med at gå. Virksomhederne vil ansætte færre, og på et tidspunkt vil de begynde at afskedige folk. Det vil give højere ledighed, som vil være med til at presse privatforbruget,« siger cheføkonomen, der mener, at en vækst på omkring en halv procent om året er det, der med de nuværende omstændigheder i dansk økonomi må kaldes en normalvækst.

Han påpeger, at vismændene efter finanskrisen flere gange har spået, at væksten næste år igen vil komme op på omkring de to procent. Men opsvinget er gang på gang blevet udskudt.

Om vismændene får ret denne gang, er naturligt nok usikkert. Men de seneste tal for udviklingen i detailhandlen fra Danmarks Statistik er ikke alt for gode. De peger på, at privatforbruget er begyndt at vise svaghedstegn hen over sommeren og efteråret.

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, fremhæver, at de nyeste tal for dankortomsætningen viser det samme.

»Det har især været privatforbruget, der har holdt opsvinget i gang i Danmark. Derfor er det lidt bekymrende, at forbruget tilsyneladende har haft det svært i tredje kvartal,« siger Loui­se Aggerstrøm Hansen, som dog stadig mener, at Handelsbankens prognose for væksten i den danske økonomi er til den lave side.

»Vi deler bekymringen over, om opsvinget i dansk økonomi er ved at gå i stå. Men det er ikke, hvad vi regner med. De store stigninger, vi ser i danskernes indkomster, taler for, at sommerens svaghed i forbruget var midlertidig, og at det kommer op i gear igen,« siger Louise Aggerstrøm Hansen, som også er lidt mere optimistisk med hensyn til udsigterne for den europæiske økonomi.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen