Berlingske Business

Telefonsamtaler en tikkende bombe under skandalesag

Finn Strier Poulsen
Den førte dag i retssagen i forbindelse med EBH bank Finn Strier Poulsen ankommer til retten. Foto:

Båndoptagelser af en stribe telefonsamtaler er en tikkende bombe i retssagen om grov kursmanipulation­ mod de fem tiltalte mænd i retsopgøret efter EBH Banks endeligt.

Alle fem tiltalte nægtede sig som ventet skyldige, da en central retssag EBH Bank-komplekset begyndte i går ved Retten i Hjørring. De mest prominente af de fem anklagede mænd, er de tidligere direktører Finn Strier Poulsen fra EBH Bank og Svend Jørgensen fra Sparekassen Himmerland.

Til trods for, at de tiltalte nægter sig skyldige i tiltalen for grov kursmanipulation, erstatningssag for flere hundrede millioner kr. og flere sager om økonomisk kriminalitet, er båndoptagelser af en stribe telefonsamtaler potentielt en tikkende bombe i skandalesagen.

Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK) også kaldet Bagmandspolitiet der har rejst tiltalen, henholder sig i sin bevisførelse til, at kursen på aktierne i Sparekassen Himmerland i en periode i august og september 2008 blev holdt kunstigt oppe.

Det skete, hævder anklageren, efter aftale mellem Finn Strier Poulsen og Svend Jørgensen. SØK vil dokumentere sin påstand ved i retten at afspille båndoptagelser af de mange telefonsamtaler.

Politiet har gennemlyttet flere end 23.000 telefonsamtaler. Flere af samtalerne anser politiet og anklagemyndigheden som de stærkeste beviser. I går blev flere af samtalerne, bl.a. en samtale mellem en tidligere fondschef i EBH Bank og en medarbejder i Sparekassen Himmerland, afspillet. Samtalen skulle ifølge statsanklager Jørgen Tolstrup være bevis for, at de to pengeinstitutter i en periode i 2008 aftalte af sætte markedskræfterne ud af spil.

Kunstig kurs

For ifølge samtalen lovede den daværende fondsschef i EBH Bank, der krakkede i november 2008, tilsyneladende medarbejderen i Sparekassen Himmerland at holde kursen på sparekassens aktier kunstigt oppe.

EBH Bank lovede således at købe lidt af sparekassens aktier en gang imellem. Det medførte, at kursen på sparekassens aktier steg fra 545 til 600 kr. Ifølge anklagen blev det aftalt mellem medarbejderne fra de to pengeinstitutter, at kursen på Sparekassen Himmerlands aktier i en periode ikke måtte komme under 600. Baggrunden var tilsyneladende, at bl.a. tidligere sparekassedirektør, Svend Jørgensen, havde en aktieoptionsordning. Hvis kursen blev holdt på 600, ville optionsordningen give ham 19 millioner kroner i 2010.

Foruden Finn Strier Poulsen og Svend Jørgensen er to tidligere medarbejdere fra Sparekassen Himmerland og en tidligere medarbejder fra EBH Bank tiltalt. Ud over fængsels- og bødestraffe risikerer de fem tiltalte i skandalesagen at få frataget retten til for altid at handle med værdipapirer og stifte selskaber.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen