Berlingske Business

Tænketank vil have afskaffet seniorjobordning

pix-Mads Lundby Hansen
Mads Lundby Hansen fra CEPOS. Foto:

Effektive medarbejdere i kommunerne afskediges og erstattes af mindre produktive seniorer, lyder det fra tænketanken CEPOS.

Seniorjobordningen bør helt afskaffes. Det er meldingen fra den borgerlig-liberale tænktetank CEPOS, efter tal fra Beskæftigelsesministeriet ifølge Jyllands-Posten viser, at langt flere vil have krav på et seniorjob end forventet.

- Det er bekymrende, at Beskæftigelsesministeriet vurderer, at endnu flere end først antaget kommer på seniorjob. De seneste par år har kommunerne reduceret deres medarbejderstab med cirka 25.000 personer for at rationalisere, men samtidig bliver de tvunget via loven til at ansætte seniorer, der er over 55 år, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen fra CEPOS, der dermed er på linje med Michael Ziegler (K), der er formand for Løn- og Personaleudvalget i Kommunernes Landsforening (KL).

Ministeriet vurderede før jul, at antallet af personer i såkaldte seniorjob ville nå op på 1.080 i løbet af 2013, men nu lyder forventningen i stedet på fire gange så mange. Kommunerne har pligt til at skaffe job til personer, der falder ud af dagpengesystemet, få år før de kan komme på efterløn.

Men ifølge Mads Lundby Hansen betyder ordningen, at effektive medarbejdere i kommunerne afskediges og erstattes af mindre produktive seniorer, som bliver ansat udelukkende fordi, de er over 55 år og med i efterlønsordningen.

- Kriteriet for at blive ansat i kommunerne bør være, at man er velkvalificeret til jobbet. Ikke at man er over 55 år og tilmeldt efterlønsordningen. Ordningen modarbejder i den grad kommunernes bestræbelser på at blive mere effektive, fordi den reelt betyder, at man erstatter mere effektive medarbejdere med mindre effektive medarbejdere. Derfor bør seniorjobordningen afskaffes så hurtigt som muligt, siger cheføkonomen.

Han henviser således til, at seniorerne har klaret sig ganske udmærket gennem krisen.

- Fra 2008 og frem til i dag har seniorerne mellem 55 og 64 år faktisk øget deres beskæftigelsesgrad. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der blev offentliggjort i denne uge. Det står i kontrast til de unge, der har reduceret deres beskæftigelsesgrad. Det underbygger, at virksomheder har brug for erfaren arbejdskraft, som netop seniorerne repræsenterer. Også af den grund er seniorjobordningen overflødig, siger Mads Lundby Hansen.

Socialdemokraterne fastholder, at ordningen er god.

- De risikerer at afslutte livet på arbejdsmarkedet på en rigtig trist måde. Nu hjælper vi mange mennesker i den situation, og det, synes jeg, er godt, siger beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S) til Jyllands-Posten.

Han lover, at kommunerne får dækket de ekstra udgifter til seniorjob.

Michael Ziegler vurderer ifølge Jyllands-Posten, at der mindst mangler en halv milliard kroner, hvis antallet af seniorjob ender på 4.000 og ikke de antagede 1.080.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen