Berlingske Business

Synspunkt: Det betaler sig med mindre ulighed

23BUSRB-PLUS-Penge-skal-faa.jpg
Det er til gavn for hele samfundet, at Danmark er et af de lande, der har mindst ulighed i indkomsterne, mener Signe Roed Frederiksen: »Det er med til at løfte mulighederne for de børn, der vokser op i familier med en lavere indkomst end gennemsnittet.« Modelfoto: Steffen Ortmann

Indkomstuligheden har negativ effekt på den økonomiske vækst og produktiviteten.

Et af hovedtemaerne på World Economic Forums årsmøde i Davos var den økonomiske ulighed, der er øget de seneste år i hovedparten af alle OECD-lande.

Den ulige fordeling af den økonomiske fremgang er antageligt en af årsagerne til den almindelige befolknings voksende vrede og skepsis over for de etablerede politiske partier og institutioner.

Det har vi set i Europa, hvor en række nationalistiske partier har fået medvind, og vi har set det på den anden side af Atlanten med Trumps valgsejr.

Opfordringen fra Davos har været, at både virksomhedsledere og politikere fremadrettet i højere grad tænker ulighed ind i deres strategi for at dæmme op for den voksende følelse af social uretfærdighed.

Men vil det ikke gå ud over den økonomiske vækst, vil nogen sikkert spørge?

20BUSDAVOS-MEETINGCHINA-121.jpg

Nej, der er faktisk god økonomisk ræson i at tænke ulighed ind i den økonomiske politik: OECD påpeger i en analyse fra 2015 »Why Less Inequality Benefits All« på baggrund af data fra OECD-landene, at mindre indkomstulighed løfter væksten.

Konklusionen er, at indkomstulighed har en negativ effekt på befolkningens samlede »human capital«, det vil sige den viden og erfaring, som den samlede arbejdsstyrke er i besiddelse af og som opnås gennem investering i uddannelse og træning.

Menneskelig kapital er en væsentlig faktor for økonomisk vækst og produktivitet.

Så hvis uligheden øges, er der mindre sandsynlighed for, at familierne med de laveste indkomster vil investere i uddannelse. OECD påpeger også, at det giver øget vækst at mindske indkomstuligheden – ikke blot for de allerlaveste indkomster, men for alle de nederste 40 procent i indkomstfordelingen.

SWITZERLAND WORLD ECONOMIC FORUM 2017

Danmark bliver i internationale sammenligninger fremhævet som en af duksene i forhold til lighed i samfundet. Vi kan bryste os af, at være et af de lande i OECD, der har den mindste indkomst-ulighed.

Det er med til at løfte mulighederne for de børn, der vokser op i familier med en lavere indkomst end gennemsnittet. Til gavn for hele samfundet.

En frisk analyse fra Danmarks Statistik giver dog stof til eftertanke: Analysen ser på formue-uligheden i Danmark, og den er langt større end indkomstuligheden. Her ligger Danmark på linje med gennemsnittet for OECD-landene og ikke i top.

Derudover er indkomstuligheden herhjemme steget over de seneste 15 år, selv om den fortsat er blandt de laveste blandt OECD-landene.

Nok er Danmark på rette spor, men der er brug for fortsat at huske på de fordele, som en lav indkomst- og formueulighed giver vores samfund.

Kommende vækstreformer kan med fordel tænke ulighed ind i ligningen, for det giver det bedste afkast på langt sigt.

Billede

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen