Berlingske Business

Sydbank: Hæver prognosen over dansk økonomi og ser nu højeste vækst i over ti år

Sydbank og Nordea
Foto:

Den danske økonomi har haft fart på i den første halvdel af 2017, og fundamentet for det danske opsving er fortsat solidt. Det kan sikre den højeste økonomiske vækst i mere end ti år, vurderer Sydbank, som opjusterer sin økonomiske prognose for 2017.

- Opsvinget bliver drevet frem af et arbejds- og boligmarked i fremgang, der fortsat vil give medvind til privatforbruget. Samtidig ser det lyst ud for eksporten, der forhåbentlig kan nyde godt af en højere vækst på størstedelen af vores primære eksportmarkeder, skriver banken i den seneste prognose mandag.

Sydbank forventer nu, at det danske bruttonationalprodukt, BNP, vokser med 2,3 pct. i hele 2017. Tidligere lød vækstskønnet på 1,9 pct. Næste år ventes BNP-væksten at lande på 1,8 pct. Det er et lille løft fra 1,7 pct. i prognosen i juni.

- Med andre ord topper opsvinget altså i år. Prognosen illustrerer, at opsvinget, målt på BNP, er noget vattet sammenlignet med tidligere opsving. I de kommende år kan det blandt andet tilskrives stigende kapacitetsbegrænsninger og en sløj udvikling i produktiviteten, skriver Sydbank.

boligboble

Banken forventer ikke, at væksten vil komme nævneværdigt over 2 pct. i årene efter 2017. Det skyldes, at økonomien snart vil nå det konjunkturneutrale niveau, og at det såkaldte "output gap" - forskellen mellem det faktiske BNP og det strukturelle BNP (hvis ressourcerne blev udnyttet optimalt) - inden længe vil være lukket.

- En af de primære årsager skal findes på arbejdsmarkedet, hvor den lave arbejdsløshed skaber ringe muligheder for, at mange flere danskere kan komme i arbejde.

- Alligevel kan arbejdsmarkedet faktisk være medvirkende til at give en lidt højere vækst i de kommende år, fordi de tidligere vedtagne reformer løfter den strukturelle vækstrate i økonomien, står der i analysen, som er skrevet af Søren V. Kristensen.

I første halvår er der skabt 20.000 nye arbejdspladser i Danmark, og det tal venter Sydbank nu vil vokse til omkring 38.000 for året som helhed og lidt mindre i 2018.

- Samlet set indikerer det et arbejdsmarked i fortsat fremgang, der dog letter foden lidt fra speederen. Det er en naturlig konsekvens af, at arbejdsmarkedet snart kører på fuld kapacitet, samtidig med at flere og flere virksomheder melder om spirende flaskehalsproblemer.

- Problemet med at skaffe de rigtige hænder til de ledige job har potentiale til at vokse i de kommende år, særligt hvis fremgangen på arbejdsmarkedet bliver stærkere end her skitseret. Det kan i værste fald sætte en kæp i hjulet på hele det økonomiske opsving i dansk økonomi, fremgår det af den økonomiske analyse.

Dong

For privatforbruget forudser Sydbank en fremgang i 2017 og 2018 på henholdsvis 2,0 og 2,2 pct. Desuden venter banken, at boligpriserne vil fortsætte med at stige omkring 3-4 pct. de kommende år.

- Det går fortsat hurtigt på nogle dele af boligmarkedet, og særligt i København kan man med rette være en anelse bekymret. Vi mener dog ikke, at der er tale om en decideret boble. På det generelle boligmarked er der heldigvis ingen grund til bekymringer af den slags, står der i analysen.

Forventningen til eksporten i år er sænket til et plus på 4,9 pct. fra 5,2 pct., mens importen ventes at stige 2,8 pct. mod den tidligere forventning på 3,0 pct.

/ritzau/FINANS

Løkke venter snarligt svar fra EU om russisk gasledning

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen