Berlingske Business

Sverige løber fra Danmark i kapløb om vækst

SWWEDEN-LIFESTYLE
Sveriges finansminister, Anders Borg Foto:

Svenskerne har udsigt til at få øget deres velstand på markant vis i de kommende år. Herhjemme er de økonomiske udsigter derimod fortsat rimeligt triste.

Det bliver markant sjovere på det økonomiske område at være svensker i de kommende år. Sverige står således til at få en ganske markant økonomisk medvind på 2,4 procent til næste år, og hele 2,9 procent i 2015. Det er et robust opsving, som kun ganske få andre lande i Europa kan hamle op med, og som Danmark ikke har oplevet tilsvarende kraftigt siden 2006.

En vækst af den kaliber er tilmed også næsten dobbelt så meget, som de tæt ved 1,5 procent, som de fleste venter, at Danmark i bedste fald kan få i de kommende år.

Det er Nykredit, der i ny prognose forudser fremgang i svensk økonomi. Men Europa-Kommissionen og flere andre har for nyligt været endnu mere optimistisk i deres syn på svensk økonomi.

handel

Årsagen er, at både det private forbrug, eksporten og investeringerne er ved at sætte farten op i Sverige, som er Nordens klart største økonomi.

Men finanspolitikken i Sverige vil også blive lempet på betydelig vis i 2014, der er valgår. Finansloven for næste år indeholder ufinansierede lempelser for 24 milliarder svenske kroner, hvilket svarer til 0,7 procent af landets bruttonationalprodukt (BNP).

Hovedparten af alle disse penge, nemlig 16 milliarder svenske kroner, vil gå til at sænke indkomstskatten. Her er der udsigt til både et større jobfradrag, lavere skat for pensionister og en højere bundskattegrænse.

»Vi forudser en mere forsigtig finanspolitik i 2015, som følge af mere robust økonomisk aktivitet,« siger senioranalytiker hos Nykredit, Anna Råman, der har udarbejdet prognosen.

Den svenske Riksbank holder for tiden renten relativt høj på 1,0 procent, hvilket er mere end hos Den Europæiske Centralbank, der har en udlånsrente på bare 0,25 procent. Herhjemme hos Danmarks Nationalbank er renten endnu lavere og nede på 0,2 procent.

Men Riksbanken har for nylig nedjusteret sin fremtidige såkaldte rentebane.

Det peger i retning af en rentesænkning, og vil være med til at stimulere væksten. Riksbanken har også udskudt det tidspunkt, hvor renten skal sættes op igen, til tidligst engang fremme ved udgangen af næste år.

11BUSWillem-Buiter.jpg

Svensk økonomi har ellers stået i stampe de sidste tre kvartaler. Eksporten har været ramt af den svage udenlandske vækst. Men arbejdsmarkedet har trods dette været bemærkelsesværdigt robust. Ledigheden er begyndt at falde i efteråret, efter at den er steget siden slutningen af 2011.

Det private forbrug står også foran en fremgang, fordi forbrugeres tillid til fremtiden er steget pænt på det sidste. Men også fordi beskæftigelsen stiger og boligpriserne fortsat er på vej op, hvilket øger de private formuer. Svenskerne nyder også godt af solide lønstigninger på omkring tre procent i år og næste år, som øger de disponible realindkomster efter skat på markant vis.

En stor joker for svensk økonomi er dog boligmarkedet. Den tiltagende vækst, faldende ledighed, optimisme blandt husholdningerne og fortsat mangel på boliger i de største byer peger på, at priserne vil fortsætte med at stige. Men Anna Råman peger også på en række negative faktorer: Nemlig, som herhjemme, en høj gældsætning og at en meget stor andel af variabelt forrentede lån uden afdrag i stigende grad skaber bekymring for et kollaps.

»Der er dog iværksat initiativer til at dæmpe boligmarkedet og mere er på vej. Behovet er mest presserende for ejerlejligheder, hvor priserne endnu ikke er kommet ned i et mere roligt leje, men er steget med over 15 procent det seneste år,« siger Anna Råman.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen