Berlingske Business

Sverige i opgør med afdragsfrie lån

Svensk flag
Arkivfoto Foto:

Sverige har gang i en heftig debat om adgangen til boliglån uden afdrag bør begrænses. Den svenske Riksbank anbefaler et lovindgreb.

Riksbanken i Sverige, der har Stefan Ingves som direktør, vil have indført et forbud mod afdragsfrie lån. Når der slet ikke betales af på boliglån, bliver risikoen for tab alt for stor for den finansielle sektor.

Stefan Ingves siger til den svenske avis Dagens Nyheder, at hvis bankerne ikke tager deres ansvar alvorligt og selv begrænser adgangen til lån uden afdrag, så bør staten indføre et forbud mod dem.

»Det er bedst, hvis bankerne kan klare denne opgave selv uden tvang udefra. Men jeg synes, man skal indføre tvingende regler, hvis der ikke gøres nok. Man kan jo ikke bare vente på, at andre skal gøre alting. Så hvis bankerne ikke selv tager ansvar, så bliver det i stedet en opgave for myndighederne,« udtaler Stefan Ingves til avisen.

Præcis hvordan han forestiller sig de nye regler udformet, fremgår ikke, men den svenske bankforening har foreslået, at der skal være afdrag på alle lån, der overstiger 75 pct. af boligens pris.

Sverige har ikke som herhjemme en øvre grænse på 30 år på løbetiden for boliglån. Grænsen er på 50 år, og det gør afdragene meget små i starten. Men der er også mulighed for at få lån helt uden afdrag.

Mange boliglån uden afdrag

Gælden hos private husholdninger i Sverige er steget hastigt de senere år og er nu oppe på 170 procent af den disponible indkomst, og som herhjemme er det omkring halvdelen af alle boliglån, der er uden afdrag.

De svenske boligpriser er steget hastigt de senere år, og Sverige har endnu ikke haft de store prisfald, som er set herhjemme siden 2007, hvor der i snit har været prisfald på omkring 25 pct.

De store prisfald har forstærket de senere års krise og sat gang i en stor spareiver hos private husholdninger, hvor det private forbrug har ligget underdrejet i flere år.

Også Danmarks Nationalbank har anbefalet, at lån uden afdrag blev udfaset.

Forslaget fra Danmarks Nationalbank, som blev fremsat for tæt ved to år siden, gik ud på, at alle, som i dag har lån uden afdrag, kan beholde dem til udløb. Derimod skal adgangen til nye lån begrænses ved at sænke den maksimale lånegrænse for lån uden afdrag hos realkreditten fra 80 procent i dag til 70 procent om et år, 60 procent efter to år, 50 procent efter tre år og så videre, indtil de er faset helt ud.

Også ejendomsværdiskatten ønskede Danmarks Nationalbank genindført som en procentsats på det niveau, som den har i dag.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen