Berlingske Business

Storkonflikt-truede forbrugere ser lidt mere sort på økonomien

Lockout-besparelser runder en milliard kroner Til BT Demonstrati
Arkivfoto. Under lærerlockouten demonstrerede 40-50.000 lærere på Christiansborg Slotsplads torsdag d. 11. april, 2013. Det kan blive forligsmand Mette Christensens opgave at rede trådene ud, hvis overenskomstforhandlingerne ender med storkonflikt. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2018 Foto:

Forbrugertilliden ligger på 7,1 i april, sammenlignet med 8,5 i marts. Udsigt til storkonflikt kan spille ind.

København. Mens overenskomstforhandlingerne for 745.000 offentligt ansatte er gået ind i sin absolutte slutspurt, og en storkonflikt truer, så ser de danske forbrugere lidt mere sort på deres egen privatøkonomi.

Det viser tal for den såkaldte forbrugertillid fra Danmarks Statistik.

Den samlede indikator for forbrugertilliden ligger på 7,1 i april, hvilket er et fald fra 8,5 i marts. Og det kan måske hænge sammen med de højspændte overenskomstforhandlinger, vurderer Jonas Meyer, økonom i Dansk Erhverv.

- Det lille fald i forbrugernes forventninger skyldes blandt andet et lidt mindre optimistisk syn på familiens økonomiske situation hvilket ikke kan udelukkes at have noget at gøre med risikoen for en storkonflikt, skriver Jonas Meyer i en kommentar.

En storkonflikt vil lamme store del af den offentlige sektor. Det vil koste de offentligt ansatte dyrt, fordi de ikke får løn under en konflikt. Konfliktstøtte fra fagforeningerne er i mange tilfælde lavere end den normale løn.

Bag tallene for forbrugertilliden ligger en undersøgelse, hvor omkring 1000 repræsentativt udvalgte danskere får stillet en række spørgsmål om deres økonomiske situation og planer.

Svarene er indsamlet i starten af april, hvor overenskomstforhandlingerne har foldet sig ud i Forligsinstitutionen.

Fra Danmarks Statistik lyder det, at det ikke kan udelukkes, at den truende storkonflikt spiller ind på forbrugernes vurdering.

20BUSNina-Smith-154657-859.jpg

Men det er usikkert, fordi de ikke bliver spurgt, hvad der ligger til grund for deres svar.

Desuden skal en ændring i en indikator fra en måned til en anden normalt være over fem for at være statistisk sikker, lyder det.

Men også Jes Asmussen, cheføkonom i Handelsbanken, vurderer, at truslen om storkonflikt har spillet ind på forbrugernes tillid til økonomien.

- Det virker måske ikke som et stort fald, men det dækker over, at der normalt er en positiv sæsoneffekt i april - forårets komme og alt det der.

- Renset for sæson faldt forbrugertilliden således fra 8,8 til 5,9 - det laveste niveau siden maj sidste år, skriver han i en kommentar.

Økonomerne frygter dog ikke for alvor, at forbrugerne vil holde igen med pengene og dermed sætte mindre skub i hjulene for dansk økonomi.

- Et niveau for forbrugertilliden på 7,1 er stadig et pænt niveau og peger også i retning af vækst i det private forbrug i de kommende måneder, skriver Jonas Meyer.

De seneste seks måneders gennemsnit i forbrugertilliden er 7,7.

/ritzau/

k

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen