Berlingske Business

Staten vil spekulere i bankaktier

Staten vil spekulere i bankaktier - 1
Foto:

Regeringen vil give staten lov til at købe bankaktier til en lav kurs nu for så at sælge dem igen, når finanskrisen er overstået. Sådan lyder et af forslagene i den nye bankpakke.

Regeringen skal kunne tjene penge på de lave kurser på bankaktierne netop nu til gengæld for at skyde kapital ind i bankerne i en ny bankpakke, skriver Politiken fredag.

Derfor vil regeringen give staten lov til at købe bankaktier til en lav kurs nu for så at sælge dem igen, når finanskrisen er overstået. Sådan lyder et af de forslag, som regeringen i går præsenterede for Folketingets partier under de første forhandlinger om en kommende bankpakke.

Det erfarer Politiken fra flere kilder i forhandlingerne.

Modellen går ud på, at staten låner banken penge som følge af en ny bankpakke. Når lånet udløber efter en årrække, og staten skal have pengene tilbage, har staten ret til at købe aktier i bankerne til den kurs, som bankaktierne har netop nu, da finanskrisen er på sit højeste, og kurserne er lave.

Til den tid vil staten så kunne sælge aktierne igen til en ny og højere kurs og dermed tjene penge til staten.

Lene E: Staten må ikke tabe penge
Staten vil også have muligheden for at bede bankerne om at betale lånene tilbage, hvis aktiemodellen ikke viser sig at være en god forretning for staten.

Ifølge Politikens oplysninger er der endnu ikke en løsning for, hvilken model staten kan opstille for banker, der ikke er børsnoterede.

Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) ville torsdag ikke udtale sig om konkrete tiltag i bankpakken. Dertil er oplysningerne for følsomme, og udtalelser vil kunne påvirke aktiekurserne. Men hun medgav, at staten ikke skal tabe penge på en bankpakke.

»Det, vi vedtager, skal kunne forsvares politisk, og jeg tror, at alle partier har sagt, at det er vigtigt, at hvis staten skal stille penge på højkant, så skal der være en forrentning af dem, så man tjener noget på investeringerne. Det er også noget, der vil indgå i forhandlingerne«, sagde Lene Espersen til Politiken.

Imødegår S
Med modellen imødekommer regeringen samtidig Socialdemokraterne, som mange gange har understreget, at skatteborgerne ikke må tabe penge på en ny bankpakke, skriver Politiken.

Politiken erfarer, at regeringen har fremlagt et udspil til partierne, som betyder, at alle banker, der ikke i dag er solvente, vil kunne få adgang til lån fra staten. Det vil sige alle banker, der ikke er under skærpet tilsyn fra Finanstilsynet.

Dermed kan regeringen opfylde ønskerne fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne, der ikke mener, at staten skal lave en liste og gode og dårlige banker.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen