Berlingske Business

Staten sælger sine aktier i Vestjysk Bank med milliardtab

Bankdirektør får fængsel i sag om kursfup
Arkivfoto. Vestjysk Bank. Foto:

Finansministeriet har givet et betinget ja til at sælge 81 procent af aktierne i Vestjysk Bank.

En gruppe af danske investorer har afgivet et bud på Danmarks niendestørste pengeinstitut, Vestjysk Bank. 81 procent af bankens aktier er på statens hænder, og ifølge Finansministeriet har staten takket ja til buddet.

Det oplyser Finansministeriet og Vestjysk Bank begge i en pressemeddelelse.

Salget vil betyde, at staten ifølge Finansministeriet har tabt cirka 1,4 milliarder kroner på sit ejerskab i banken.

- Aftalen med investorgruppen betyder, at der endelig er fundet en langsigtet og holdbar løsning for Vestjysk Bank, siger finansminister Kristian Jensen (V).

09BUSPix2-Soe-og-Handelsret.jpg

Investorgruppens bud lyder på en kroner per aktie. Det vil dermed betyde omkring 123 millioner kroner til staten. Ejerne af de resterende aktier har fået samme tilbud.

Ifølge Ritzau Finans er Vestjysk Bank værdisat på aktiemarkedet til 2,25 milliarder kroner.

I pressemeddelelsen hæfter ministeriet sig ved, at ejerskabet har kastet cirka en milliard kroner i indtægter af sig siden 2009.

- Desuden skal tabet ses i sammenhæng med det samlede regnskab for bankpakkerne, som skønnes at have givet staten et overskud i størrelsesordenen 17 milliarder kroner, står der i pressemeddelelsen.

Aftalen har en række betingelser. Blandt andet skal Finanstilsynet og andre myndigheder i Danmark og EU godkende salget. Også Folketingets Finansudvalg skal nikke ja til salget.

Derudover forbeholder staten sig retten til at sige ja til et bedre tilbud, hvis en sådan viser sig, inden investorernes tilbud udløber.

En anden betingelse fra statens siden har været en såkaldt helhedsløsning. Den betyder, at investorerne forpligter sig til at tilføre 745 millioner kroner i banken gennem en aktieemission. Emissionen garanteres af investorerne.

Investorgruppen består af Nykredit, Maj Invest, Arbejdernes Landsbank, AP Pension, Novo A/S, C.L. Davids Fond og Samling, ISP Pension og Vestjylland Forsikring.

Vestjysk Bank har en verserende sag om statsstøtte kørende ved Europa-Kommissionen.

Investorerne har betinget sig, at salget kan gå i vasken, hvis en afgørelse i den sag "udsætter Vestjysk Bank for væsentlig negativ ændring".

07BUS108745034-142833.jpg

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen