Berlingske Business

Staten får flere penge i kassen trods lavere skattesats

Ansvaret for skattesvindel for milliarder peger opad
Skatteminister Karsten Lauritzens skygge i Skatteministeriet. Foto:

Selv om selskabsskattesatsen er blevet sænket gradvist i de seneste år, er provenuet fra selskabsskatten stigende. Skatteministeren glæder sig over Thorning-regeringens skattelettelse.

Mens danske virksomheder har nydt godt af at betale lavere selskabsskat i de seneste år, er der strømmet flere penge ind i den danske statskasse.

Det viser en helt ny analyse fra Skatteministeriet. Siden 2009 har provenuet fra selskabsskatten været støt stigende og ligger i øjeblikket i underkanten af 60 mia. kr. årligt. Det er vel at mærke på trods af, at selskabsskatten gradvist er blevet sænket siden 2013, hvor den daværende Thorning-regering sænkede skatten fra 25 pct. til 22 pct. Og det har gavnet dansk økonomi, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V).

»Jeg tror bare, vi må konstatere, at det var fornuftigt at sænke selskabsskatten. Det har været gavnligt for dansk erhvervsliv,« siger Karsten Lauritzen.

Billede

Det stigende provenu fra selskabsskatten skyldes dog primært, at der er kommet gang i dansk økonomi siden finanskrisen. Danske virksomheder tjener flere penge, og det aflæses direkte på selskabsskatten. I 2015 udgjorde indtægterne fra selskabsskatten ca. 57 mia. kr. svarende til 2,8 pct. af BNP. Som andel af BNP ligger selskabsskatten dermed på omtrent samme niveau som i 2013 og 2014.

Torben M. Andersen, der er økonomi­professor på Aarhus Universitet og tidligere overvismand, kalder det »forventeligt«, at provenuet fra selskabsskatten stiger et stykke tid, efter at økonomien vender. Dels fordi det kan tage tid, inden overskuddene følger med, dels fordi mulighed for fremførelse af underskud giver en forsinkelse på effekten på skatte­provenuet. Derfor giver det ikke økonomisk mening at tillægge det stigende skatteprovenu lempelserne i selskabsskatten, siger han.

»Det er ikke muligt at udtale sig om effekten af skattelettelserne på grundlag af den foreliggende statistik,« siger Torben M. Andersen og tilføjer:

»Der kan være mange årsager til, at skattebasen har ændret sig. Skatteprovenuet afhænger af skattesatsen og skattebasen, og om skatte­nedsættelser eller andre forhold har påvirket skattebasen, kan ikke umiddelbart afgøres.«

Skatteminister støtter advokatundersøgelse

Han bakkes op af Michael Svarer, der er overvismand og dermed formand for De Økonomiske Råd. Michael Svarer forklarer, at De Økonomiske Råd senest analyserede, hvad ændringer i selskabsskatten har af betydning i 2008.

»Her blev konklusionen, at en reduktion i selskabsskatten ikke er selvfinansierende. Det vil sige, at en reduktion i selskabsskatten vil føre til et lavere provenu alt andet lige,« siger Michael Svarer.

Skat kaster millioner i skattely-projekt Skat får kritik for at

Ræs mod bunden

I 2016 var selskabsskatten i Danmark på niveau med Sverige og omtrent på niveau med EU-gennemsnittet, men lavere end i Tyskland og Holland. Til gengæld er selskabsskattesatsen højere i Danmark end i lande som Storbritannien, Polen og Finland. Skatteministeren vil derfor ikke afvise, at regeringen kommer til at sætte selskabsskatten yderligere ned.

»Der er en grund til, at det samlede erhvervsliv skriger på, at vi skal sænke skatterne og afgifterne, og det er fordi, at der er en sammenhæng mellem, hvem der vil investere i Danmark, rentabiliteten i vores virksomheder, og hvad man betaler i skatter og afgifter samlet set,« siger Karsten Lauritzen.

Regeringen skal dog ikke regne med opbakning fra Socialdemokratiet, forklarer partiets skatteordfører.

»Vi har ingen planer om at ændre på selskabsbeskatningen. Tværtimod er der et behov for, at vi i fællesskab i Europa kigger hinanden i øjnene og siger: Hvem har lyst til at vinde et ræs, hvis ræset er mod bunden,« siger Jesper Petersen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen