Berlingske Business

Slut med elitebestyrelser

Slut med elitebestyrelser - 1
Foto:

Den finansielle sektor har udviklet sig til en så sofistikeret og kompliceret forretning, at det er nødvendigt at gøre op med "elite-bestyrelser" med en overvægt at veltjente erhvervsfolk, som har skabt deres position og ry i andre brancher. Kendisser dropper økonomisk topmøde

Sådan lyder dommen fra Zhu Min, group executive vice-president i Bank of China. Han mener, at finansielle virksomheder skal gå målrettet efter at rekruttere bestyrelsesmedlemmer med direkte indsigt i finanssektoren.

"Bestyrelserne skal bestå af professionelle," lyder hans opfordring. I Davos deltager Zhu Min i en række sessioner, hvor den dramatiske finanskrise dissekeres, og hvor deltagerne i World Economic's årsmøde samtidig forsøger at finde frem til en recept, som skal forhindre et udbrud af nye finanskriser.

Zhu Min bakkes op af en lang række eksperter, bl.a. Suzanne Nora Johnsen - fra Global Agenda Council on Systemic Financial Risk - som har arbejdet indgående med at afdække risici i finansielle virksomheder.

"I de fleste bestyrelser har man ment, at man har gjort et godt stykke arbejde. Men finansprodukterne er blevet så komplicerede, at mange bestyrelsesmedlemmer ikke har kunnet gennemskue det. De har været succesfulde i andre brancher, men de har ikke været i stand til at forstå udviklingen og farerne i finanssektoren," siger hun.

Under sessionerne i Davos bliver der også skudt med skarpt mod lønpakker og bonusordninger, som har ansporet til kortsigtet tænkning på bekostning af en ansvarlig risikovurdering.

Den svenske finansmand Jacob Wallenberg hører til blandt fortalerne for, at aflønningssystemerne bliver udsat for en kritisk granskning, men han understreger, at det ikke betyder, at bonusordninger skal afskaffes - de skal blot bruges med større omtanke fremover.

Eller som Lord Turner fra Financial Services Authority (FSA) i Storbritannien udtrykker det: "Mange mennesker er rasende over at se, hvor mange penge en række direktører har fået, når de samtidig har set, hvor meget disse mennesker har ødelagt. Vi er nødt til at se på de incentives, der har været gældende. Det må ikke være sådan, at direktørerne blot danser, så længe musikken spiller - og endda danser videre efter at musikken er stoppet. Lønpakkerne må ikke lægge op til for kortsigtet tænkning."

Centralt i debatterne om finanssektorens fremtid står krav om større gennemsigtighed, ligesom der er krav om bedre regler, som skal udvikles og koordineres i et tæt internationalt samarbejde. Men samtidig står det klart, at både finanssektoren og myndighederne er klar over risikoen ved at gennemføre en overregulering.

"Hvis vi overregulerer, vil vi ødelægge entrepreneurshop og generelt svække økonomien," lyder advarslen fra Jacob Wallenberg.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen