Berlingske Business

Skatteminister tager et pusterum fra brandslukningen: Vil diskutere visioner og langsigtet strategi

Airbnb går med til at indberette lejeindtægter
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har fået til opgave at rydde op i det danske skattevæsen. Men der er også brug for at tænke store tanker og langsigtede strategiplaner for fremtidens - ikke kun at lave her-og-nu-løsninger, siger han. Derfor har han indkaldt fagfolk, politikere og eksperter til en konference kaldet Skattepolitisk Døgn. (Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Foto:

Der ligger et gældsbjerg på mere end 100 milliarder kroner og venter på at blive inddrevet. Rigsrevisionen tager forbehold for, om statsregnskab er korrekt. Skattevæsnets it-systemerne er for gamle.

Borgerne har stadig til gode at få vished for, at deres ejendomsvurderinger bliver rigtige. Og så er der retssagerne om svindelnummeret med udbytteskat, hvor staten er blevet lænset for mere end 12 milliarder kroner.

Problemer er der med andre ord nok af for skatteminister Karsten Lauritzen (V), der stort set hele sin ministertid har haft en altoverskyggende opgave: at få skattevæsenet på ret køl.

Men nu mener ministeren, at tiden er kommet til at tage et - lille - pusterum fra kriserne og diskutere visioner for fremtidens skattevæsen. Han vil derfor indbyde fagfolk, politikere og eksperter til en konference kaldet Skattepolitisk Døgn.

- Formålet er dels at drøfte de udfordringer og problemer vi har. Men også at tegne nogle visioner for fremtidens skatteforvaltning og tænke lidt stort, siger Karsten Lauritzen.

Meldingen om, at ministeren vil til at tænke stort, undrer skatteadvokat Torben Bagge fra TVC Advokatfirma. Han mener, at skattevæsenet bør have fuldt fokus på at opkræve de rigtige skatter og afgifter.

- Jeg synes, man står med nogle her-og-nu-opgaver, hvis befolkningen skal bevare tilliden til systemet, siger Bagge.

Karsten Lauritzen understreger, at ministeriet er i fuld gang med at rydde op i skatteforvaltningens problemer.

- Der er ikke en selvmodsigelse i at diskutere de problemer, der er, og også tillade sig at have visioner og en strategi på den lange bane.

- Årsagen til, at der er problemer i skatteforvaltningen har også været, at man har hoppet fra tue til tue i stedet for at have en strategi, siger ministeren.

I 2016 lancerede skatteministeren en plan for at genoprette skattevæsnet. Resultaterne heraf når næppe at vise sig i denne valgperiode, vurderer Lauritzen selv.

Alligevel er der behov for at se lidt længere frem, mener ministeren. Han ser især behov for at diskutere, hvordan skattelovgivningen kan forenkles, så den bedre kan håndteres digitalt.

Spørgsmål: Det lyder risikabelt for dig at begynde at tale om visioner for it, når man tænker på, hvilken historik I har i skattevæsenet. Risikerer du ikke, at du står om et par måneder med en ny skandale, der får det her til at se dumt ud?

- Man kan vælge at lukke sig, når der er problemer. Eller man kan vælge at åbne op. Jeg mener, man skal åbne op. Den første forudsætning for at løse noget, er at diskutere det, siger skatteministeren.

Hos skattemedarbejderne i Dansk Told & Skatteforbund ser formand Jørn Rise positivt på ministerens initiativ. Også selv om det kommer, mens genopbygningen af forvaltningen ifølge fagforeningsformanden stadig kun er sin allerspædeste fase.

- Det er ok, at man også prøver at se en fremtid, siger Jørn Rise.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen