Berlingske Business

Skats opgør om skattely trækker ud

Seychellerne
Solnedgang på Seychellerne Foto:

De danske skattemyndigheders forsøg på at bremse selskabers overførsler af milliarder til skattely trækker ud. Flere selskaber, som Skat kører sag mod, har krævet sagerne forelagt EU-domstolen.

Flere af de mindst 16 selskaber, de danske skattemyndigheder kører sag mod i et opgør om milliardoverførsler til skattely som Cayman Islands, Guernsey og Seychellerne, har krævet sagerne forelagt EU-domstolen. Det betyder, at sagerne tidligst i 2015 vil blive afgjort ved en dansk domstol, skriver Jyllands-Posten.

Skat har indledt en række såkaldte beneficial owner-sager mod multinationale og kapitalfondsejede selskaber, som har ført store pengebeløb ud af Danmark til skattelylande. Ifølge Skat, der har rejst krav på omkring fem milliarder kroner mod mindst 16 selskaber, skal der betales skat i Danmark af overførslerne.

holger skattelyet

Flere af selskaberne har krævet, at EU-domstolen vurderer kravet. Det vil forsinke sagsbehandlingen betydeligt, oplyser Skatteministeriet i en mail til avisen:

»En række af sagerne er indbragt for domstolene. Disse sager er alle sat i bero, idet der er enighed mellem ministeriet og rådgiverne om en forelæggelse for EU-Domstolen med henblik på at få afklaret begrebet retmæssig ejer. Det må på grund af spørgsmålenes karakter og kompleksitet forventes, at de forelagte spørgsmål for EU-Domstolen tidligst vil blive afklaret medio 2015. Først herefter kan vi forvente en stillingtagen fra de danske domstole«.

Skattechef Leo Ruis fra den hollandske søtransportkoncern Heerema, der har fået et krav på en halv milliard kroner plus renter fra Skat, kalder det »en katastrofe« for selskaber, at ende i sager, hvor der opstår usikkerhed om skattesituationen.

G8_skat-Business

»Og jo længere sagerne varer, jo længere vil perioden med usikkerhed vare. Det er hverken i selskabernes eller ministeriets interesse, for også ministeriet har brug for en afklaring om sine muligheder for at opkræve skat,« siger han.

EU-domstolens afgørelse kan ikke blot få indflydelse på Skats forsøg på at begrænse selskabernes brug af skattely, men også for lignende sager i resten af EUs medlemsstater, vurderer skatteprofessor på Aarhus Universitet Aage Michelsen.

Cayman Island

»Det er i høj grad en spændende problemstilling, og der er virkelig mange penge på spil,« siger skatteprofessoren til Jyllands-Posten.

»Hvis EU-Domstolen siger, at beneficial owner-sagerne er i strid med grundlæggende frihedsrettigheder, vil det få betydning for alle medlemsstater i EU,« siger Aage Michelsen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen