Berlingske Business

Skat skovler penge ind fra multinationale

Falske mails fra SKAT i omløb
Foto:

Skats projekt »transfer pricing« slog sidste år alle rekorder med en forhøjelse af virksomhedernes skattepligtige indkomst med over 20 mia. kroner. Skatteminister Holger K. Nielsen (SF) bebuder massiv fokus på multinationale selskaber de kommende år.

Statskassen skovler penge ind på Skats aggressive jagt på skattebetaling fra store selskaber. Nye tal viser, at Skat i 2012 forhøjede den skattepligtige indkomst hos multinationale selskaber, der handler med sig selv, med 21,2 mia. kroner, som der skal betales skat af.

Forhøjelsen af det skattepligtige beløb er den største forhøjelse på området for store selskaber nogensinde, og skatteminister Holger K. Nielsen jubler over udsigten til adskillige ekstra milliarder i statskassen. Han melder sig samtidig klar til en ny offensiv i jagten på skatteindtægter fra store virksomheder.

»Når Skat i 2012 har lavet det højeste resultat nogensinde på transfer pricing-området (prisfastsættelsen af handler mellem selskaber inden for samme koncern, red.), så vidner det jo om, at det her virkelig er noget, vi prioriterer. Jeg ønsker meget stor fokus på området de kommende år, og vi forstærker indsatsen yderligere allerede i år,« siger Holger K. Nielsen.

Skat har ikke noget præcist bud på, hvor stort et beløb der havner i statskassen som følge af den markante forhøjelse af det skattepligtige beløb. Det skyldes bl.a., at forhøjelsen kan betyde mærkbare forskydninger i virksomhedernes skatte- og momsregnskaber, ligesom nogle sager skal forhandles med udenlandske skattemyndigheder. Ifølge Business’ kilder må en forhøjelse i den størrelsesorden dog forventes at sikre ekstra indtægter til statskassen på tre-ni mia. kroner. Skat har gennem flere år løbende skærpet kontrollen af prissætningen af handler mellem datterselskaber på tværs af landegrænser inden for samme koncern.

Det er nemlig afgørende, at transaktionerne sker til markedspriser, da det ellers i praksis vil fungere som overførsel af indkomst fra ét land til et andet. Hvis det sker, risikerer skattevæsenet at gå glip af store beløb.

Blandt de nye initiativer i 2013 er bl.a. en ny enhed i Skat, der skal sikre, at immaterielle aktiver som patenter, knowhow og varemærker bliver handlet til markedspriser.I DI mener skattepolitisk chef Jacob Bræstrup, at Skat og Skatteministeriet har tendens til at fremføre en unødvendig negativ retorik over for store virksomheder.

»Vi støtter, at Skat bruger de nødvendige ressourcer til at sikre, at virksomhederne sikres en korrekt og hurtig ligning. Men vi har desværre set en uheldig tendens til, at Skat har anvendt en meget negativ retorik og dermed skabt usikkerhed om Danmark som investeringsland,« siger Jacob Bræstrup.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen