Berlingske Business

Sidste runde med skattesagen

Lars Nørgaard Pedersen
Overskrift
Journalist og chef for Berlingskes gravergruppe Lars Nørgaard Pedersen Foto:
Skat får bred politisk kritik i sag om skattely Skat erkender n
Overskrift
ARKIVFOTO. Foto:

Journalist og chef for Berlingskes gravergruppe Lars Nørgaard Pedersen analyserer den seneste udvikling i den skattesag, der snart har rullet i over seks år.

NYHEDSANALYSE: Skattesagen svitsede i 2010 S-leder Helle Thorning-Schmidts politiske karriere i en sådan grad, at hendes drøm om Statsministeriet var ved at gå op i flammer. Året efter vandrede ilden over i Venstres højborg, hvor ministrene Troels Lund Poulsen og Lars Løkke Rasmussen var ved at forsvinde op i røg.

Skattesagen handlede først om, hvorvidt Thorning-Schmidts ægtefælle, Stephen Kinnock, havde snydt i skat; dernæst om, hvorvidt Venstre med Skatteministeriet som værktøj forsøgte at ødelægge Thorning.

På Christiansborg har skattesagen været ren nitroglycerin.

Med departementschef Peter Lofts endegyldige farvel til Skatteministeriet lader det til, at sagens sidste kapitel nu bliver skrevet. Måske vil der opstå en debat om, hvorfor en hjemsendt embedsmand i syv år kan sidde i haven i Klampenborg og stirre over på galopbanen til en løn på godt 1,5 mio. kroner om året betalt af skatteyderne, ligesom de endelige detaljer om Peter Lofts fratrædelsestidspunkt skal forhandles på plads.

Men konsekvenserne af striden om Thornings skatteforhold og den efterfølgende Skattesagskommission, som fra 2012 til 2014 endevendte Skatteministeriets involvering i sagen, og hvem der lækkede Thorning og Kinnocks skattepapirer til dagbladet BT, ser ud til at være på plads. Dermed slutter den mest omtalte sag i nyere tid, selv om kommissionen aldrig opklarede lækagen. Alene en søgning på ordet »skattesagskommission« udløser 18.850 artikler i mediedatabasen Infomedia.

peter loft

Sagen har dybe rødder ind på Christiansborg og blev på et tidspunkt omtalt som en ny Tamil-sag med reference til danmarkshistoriens største forvaltningsskandale. Men embedsværket endte med at suge rampelyset til sig under afhøringerne i Skattesagskommissionen – med Peter Loft som den absolutte hovedaktør. Nogle af hovedpersonerne har vekslet mellem helte- og skurkeroller, men generelt har forløbet slidt på flere: Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt måtte offentligt forklare, at hendes mand ikke er bøsse. Lars Løkke Rasmussen kunne ikke svare på, om han i Venstre-regi havde deltaget i møder om Thornings skattesag. Troels Lund Poulsen, som var skatteminister under behandlingen af Thornings skatteforhold, måtte tage orlov fra Folketinget. Daværende spindoktor i Skatteministeriet Peter Arnfeldt var sigtet for lækage i mere end to år. Departementschef Peter Loft kunne ikke længere møde på arbejde i Skatteministeriet. Hans højre hånd, produktionsdirektør Steffen Normann Hansen, forlod kort tid efter også ministeriet. Direktør i daværende Skat København, Erling Andersen, endte med at gå et par løntrin ned og har i dag titel af programchef. Måske symptomatisk for nutidens skandalesager har det været nemmere for politikerne end for embedsmændene at redde sig væk fra den brændende jord og tilbage på karrieresporet.

Helle Thorning-Schmidt har netop landet et topjob som direktør for Save The Children i London, Lars Løkke Rasmussen er regeringschef, Troels Lund Poulsen er minister og tilhører Venstres absolutte inderkreds.

Groft sagt vil alle implicerede i dag fastholde, at de blev frikendt af undersøgelseskommissionen, selv om kommissionen vurderede, at toppen af Skatteministeriet samlet set gik for dybt ned i Thornings skattesag.

SKAT Jens Sørensen

Så hvad har vi egentlig lært af den årelange strid?

Vi har set, hvor offensivt nutidens embedsværk agerer i kulisserne med egne notater, udklip og spørgsmål. Topembedsmænd ændrede sågar i aktlisterne til Folketingets Ombudsmand.

Vi har set, at disse politiske forvaltningssager kan skade stort set alle implicerede – på sigt især embedsmændene.

Vi har erfaret, at undersøgelseskommissioner med dommere i spidsen er et stærkt demokratisk redskab til at kulegrave betændte forløb. Men at undersøgelseskommissioner også indebærer udfordringer.

Selv om en kommission eller anden undersøgelsesinstans får adgang til en hel sags akter, kan det – uanset indicier og mistanker – være yderst vanskeligt at dokumentere egentligt magtmisbrug eller politisk pression. Det har man også set i en stribe andre forvaltningssager, bl.a. den såkaldte Eritrea-sag.

Konsekvenserne af kommissionens afsløringer er stærkt aftagende, når konklusionen først ligger klar nogle år senere. Skattesagskommissionen nåede faktisk frem til, at skatteforvaltningsloven var overtrådt, og at Folketingets Ombudsmand var blevet vildledt.

Vi har set, at relevante reaktioner ofte drages, mens kommissionen fortsat arbejder. Skatteministeriet havde foretaget ændringer for at bringe skatteministeren væk fra de konkrete skattesager, inden kommissionen var afsluttet.

Og således blev der også sat punktum i Skattesagskommissionen. Medmindre BTs kilde i sagen pludselig bliver afsløret – eller afslører sig selv.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen