Berlingske Business

Sådan beskattes løn og overførsler i dag

skt
Topskat, bundskat og beskæftigelsesfradrag. Politikerne kan skrue på mange møtrikker i skattesystemet. Foto:

Der er skattelettelser i både top og bund i regeringens 2025-plan. Få overblikket over beskatningen i dag.

Topskat, bundskat og beskæftigelsesfradrag. Politikerne kan skrue på mange møtrikker i skattesystemet.

Regeringen åbner i 2025-planen op for en række skattelettelser i top og bund og varsler en såkaldt jobpræmie samt et jobfradrag.

For dem med lavest indkomst vil regeringen sænke skatten, så de slipper omkring syv procentpoint billigere i skat.

Desuden foreslås en topskattelettelse på fem procentpoint til dem, der tjener mellem den nuværende topskattegrænse på knap 470.000 og en million kroner.

Ekspert: Løkke vil styre pressen med Facebook-udsendelse

Her kan du få et overblik over, hvordan løn og overførelser beskattes i dag:

Bundskat:

Alle, der har en indkomst, skal betale bundskat til staten. Den er på 9,08 procent i 2016. Skatten beregnes ud fra den personlige indkomst - det kan være løn eller overførselsindkomst - plus hvad man måtte have af positiv nettokapitalindkomst.

Man betaler kun bundskat af den del af ens personlige indkomst, der overstiger personfradraget på 44.000 kroner.

Arbejdsmarkedsbidrag:

Personer, der er i arbejde, betaler desuden en skat på otte procent kaldet arbejdsmarkedsbidrag.

xbrbe

Beskæftigelsesfradrag:

Alle, der har et arbejde, har et beskæftigelsesfradrag på 8,30 procent i 2016. Dog maksimalt 28.000 kroner årligt. Beskæftigelsesfradraget stiger frem mod 2022.

Det er en konsekvens af den skattereform, der blev vedtaget i 2012. I 2022 vil beskæftigelsesfradraget være på 10,65 procent, dog maksimalt 34.100 kroner årligt.

Enlige forsørgere har et højere beskæftigelsesfradrag.

dsb

Grøn check:

Personer med en indkomst under 392.567 kroner modtager en såkaldt "grøn check", der i virkeligheden er et højere månedligt fradrag. Det årlige beløb er 950 kroner, dog mindre hvis man tjener over 379.900 kroner og mere, hvis man tjener under 222.000 kroner.

Topskat:

Topskatten er på 15 procent. Den betales til staten af indkomst, der ligger over 467.300 kroner.

Der gælder dog et såkaldt skråt skatteloft, der tilsiger, at folk maksimalt kan betale 51,95 procent i skat af personlig indkomst.

Billede

Kommuneskat:

Derudover betaler borgerne kommuneskat til deres kommune. Kommuneskatten fastsættes af den enkelte kommune under hensyn til den økonomiaftale, kommunerne hvert år indgår med regeringen.

Skatten beregnes af den skattepligtige indkomst, når det personlige fradrag er trukket fra. Den gennemsnitlige kommuneskat er på 24,9 procent.

Sundhedsbidrag:

Endelig betaler man et sundhedsbidrag på tre procent. Det er med til at betale for de regionale og kommunale sundhedsudgifter, som for eksempler hospitaler.

Kilder: Skat, Gyldendals denstoredanske.dk, Skatteministeriet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen