Berlingske Business

Så galt ville det gå hvis Danmark slap kronen fri

Flag
Foto:

Hvad ville der egentlig ske, hvis Danmark kappede båndet til euroen, som Schweiz gjorde det i sidste uge? Ikke noget rart, er økonomerne enige om.

Det kommer ikke til at ske. Nationalbanken vil kæmpe for fastkurssamarbejdet til sidste blodsdråbe, og de har hvad der skal til. Det understreger økonomerne.

Men lad os lege med tanken.

Hvordan ville tingene udvikle sig, hvis Nationalbanken sammen med regeringen besluttede at lade kronen flyde frit og altså droppede at holde den danske valuta inden for spændet på 2,25 procent i forhold til eurokursen?

George Soros

»Hvis man gik væk fra fastkurssamarbejdet ville nyheden komme som et lyn fra en klar himmel og være fulgt af en kraftig rentenedsættelse, som skulle lægge en dæmper på styrkelsen af kronen. Men den ville alligevel stryge til vejrs. Alt sammen ligesom vi så det i Schweiz torsdag,« siger senioranalytiker Jan Størup Nielsen fra Nordea.

Mens kronen strøg til vejrs, ville aktierne til gengæld falde kraftigt på nyheden om, at danske varer og tjenester relativt set ville blive dyrere for udlandet på grund af den styrkede valuta.

»Det danske aktiemarked ville få tæsk, fordi det ville blive dyrere for udlandet og altså koste på konkurrenceevnen. Danske eksportvirksomheder ville få sværere ved at afsætte deres varer, selv dem, som vi sælger til Tyskland. Det ville udløse en voldsom markedsreaktion,« siger Jan Størup Nielsen.

21BUSDanmarks-Nationalbank.jpg

De store udsving ville stabilisere sig hen ad vejen, men ret hurtigt ville den brat forringede konkurrenceevne kunne aflæses på omfanget af vores handel med udlandet - og siden på ledighedsstatistikken.

»Det ville ramme eksporten. Vi har i forvejen høje danske lønninger, og hvis kronen bliver styrket med 10 procent, så bliver vores lønninger med ét 10 procent højere, Det ville kunne koste nogle danske arbejdspladser,« siger chefstrateg Frank Øland Hansen, Danske Bank.

Også almindelige danskere ville få kunne mærke den stærke krone på deres privatøkonomi.

Udenlandske varer ville blive billigere, men fordelen ville højst sandsynligt mere end opvejes af et fald i lønningerne. Den ville virksomhederne være nødt til at presse ned for at mindske omkostningerne og afbøde den forringede konkurrenceevne,« siger Jan Størup Nielsen.

Et andet problem for virksomhederne ville være, at der fra det ene øjeblik til det andet ville opstå en valutarisiko til euro, som kronen ellers har spejlet tæt siden indførslen i 1999

»Der ville opstå et pludseligt valuta-mismatch hos banker og virksomheder, fordi vi har kunnet betragte kroner og euro som nogenlunde det samme. Lige nu betyder det ikke så meget om, du har de aktiver og passiver i kroner eller euro, men det ville med ét få rigtig stor betydning, hvis kronen blev kraftigt styrket,« siger Frank Øland Hansen.

I det hele taget ville der opstå en usikkerhed, som dansk økonomi ellers har været skrærmet for siden indførslen af fastkurssamarbejdet for mere end tre årtier siden.

»Man ville skulle fastsætte et inflationsmål og styre efter det. Det ville resultere i en helt anden pengepolitik og i et snævrere fokus fra Nationalbanken. Alt i alt vil jeg mene, at det ville være negativt for væksten. Det er jo hele argumentet for at have fastkurspolitik, at det giver noget stabilitet og sikkerhed for virksomhederne,« siger Jan Størup Nielsen.

Frank Øland Hansen er enig.

»Væksten ville i første omgang blive ramt, i hvert fald indtil valutakursen måske faldt ned igen,« siger han og understreger:

»Er vigtigt element, hvis man valgte at gøre det, ville være, at det bliver svært at vænne tilbage. Den troværdighed, man har brugt 32 år på at opbygge, ville være forsvundet.«

21BUSDanmarks-Nationalbank.jpg

George Soros

DK

aaa

 

 

 

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen