Berlingske Business

Så er der foreløbig 16 eurolande

Ved indgangen til 2009 blev et lille centraleuropæisk land på størrelse med Danmark medlem af euroklubben. Dermed er der nu 16 euro-lande, og flere er på vej.

Euroen triller nu også som betalingsmiddel i det lille centraleuropæiske land Slovakiet, der er på størrelse med Danmark og som har stort set lige så mange indbyggere som os.

Det er ved indgangen til 2009, at den slovakiske koruna har måttet lade livet til fordel for euroen. Slovakiet forlader dermed det valutasamarbejde, som Danmark deltager i, og som kaldes for ERM2. Det sker for at blive det 16. EU-land, der indfører euroen, som herefter bruges af næsten 330 millioner europæiske borgere.

Tilbage i ERM2-samarbejdet er dermed kun Danmark, Estland, Letland og Litauen. Flere af disse lande forbereder sig dog sammen med Polen og Tjekkiet på at komme ind i euroklubben og ventes optaget fra og med 1. januar 2012.

Letland kommer dog formentlig først med fra 2013, og Polen skal i løbet af 2009 bede om at få en fastkurs-aftale med Den Europæiske Centralbank (ECB), der binder den polske zloty til euroen på samme måde, som den danske krone er det, for at leve op til adgangskravene. Det vil formelt ske ved at indtræde i det særlige ERM2-samarbejde, som alle eurolande skal have stået i to år på det smalle bånd, før de kan indføre euroen.

Krise øger interesse
Den globale finanskrise har været med til at øge interessen for at deltage i eurosamarbejdet hos flere østeuropæiske lande, der har måttet se deres nationale valutaer falde voldsomt i værdi. Enkelte lande har ligefrem været nødt til at søge hjælp hos Den Internationale Valutafond (IMF).

Men krisen har presset underskuddet på de offentlige finanser op flere steder, hvorfor en del lande nu har problemer med at leve op til de økonomiske adgangskrav, som blandt andet slår fast, at underskuddet på de offentlige finanser ikke må udgøre mere end tre procent af bruttonationalproduktet (BNP), og at statsgælden ikke må overstige 60 procent af BNP.

Slovakiet har Bratislava som hovedstad og en velstand, der kun er halvt så høj som herhjemme. Men landet har de senere år gennemgået en hastig økonomisk udvikling med tocifrede vækstrater. Den Slovakiske Republik genopstod som selvstændig stat 1. januar 1993 efter den fredelige deling af det tidligere Tjekkoslovakiet. Det slovakiske nationalråd vedtog allerede i september 1992 en selvstændig forfatning. Slovakiet er omgivet af land på alle sider, og grænselandene er Østrig, Ungarn, Ukraine, Polen, og Tjekkiet.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen