Berlingske Business

Røde partier vil stoppe spekulanter og tårnhøje boligpriser i København

17BUSKommunalvalg2013-16415.jpg
Overborgmester Frank Jensen (S) bakker op om at undersøge de københavnske boligpriser som foreslået af SFs sundheds- og omsorgs-?borgmester, Ninna Thomsen (th.). Arkivfoto: Katrine Emilie Andersen

Det skal sættes ind mod boligpriser på himmelflugt i København og spekulation i udlejning af boliger til turister i hovedstaden. Det mener de røde partier i Københavns Kommune, der nu vil lægge pres på Folketinget. Men deres fokus er helt forkert, siger boligøkonomisk ekspert.

Stigende boligpriser, der afskærer almindelige danskere fra at flytte til hovedstaden, skal være slut.

Så klart er budskabet fra de røde partier i Københavns Borgerrepræsentation. De vil presse Folketinget til at sikre regler, som skal gøre op med boligpriser på himmelflugt.

Sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF) vil til de kommende budgetforhandlinger i kommunen forlange en tilbundsgående undersøgelse af boligmarkedet i København. Undersøgelsen skal samtidig præsentere mulige løsninger på, hvordan blandt andet »spekulative tendenser« på boligmarkedet kan begrænses.

»Som udviklingen er nu, er jeg bekymret for, at København kun bliver for folk med meget høje lønninger, der har råd til at købe og leje boliger. Det er ikke den by, jeg ønsker,« siger Ninna Thomsen.

Hun vil have en bred sammensætning af beboere i København. Inden for det seneste år er priserne på ejerlejligheder i København steget med ni procent ifølge Realkreditrådet. Der findes ikke tilsvarende tal for lejepriser, oplyser Lejernes Landsforening.

»Især er det et problem for studerende, der ikke kan få fodfæste i byen, når de skal starte på et studie,« siger hun.

SF-borgmesteren vil derfor have en undersøgelse af, hvordan især fire tendenser påvirker boligmarkedet i København. Undersøgelsen skal lægge pres på Folketinget, så reglerne på området bliver ændret.

Markant stigning i boligpriserne Bolig renovering. København

De fire tendenser, Ninna Thomsen især retter fokus mod, er:

Forhøjelsen af priser på lejeboliger efter istandsættelse.

Effekten af forældrekøb.

Salg af nyopførte boliger uden bopælspligt.

Udlejning via Airbnb.

Overborgmesteren er positiv

Boligprisernes himmelflugt er et område, som også overborgmester Frank Jensen (S)har fokus på. I et skriftligt svar til Berlingske erklærer han sig positivt stemt over for SFs forslag til de kommende budgetforhandlinger:

»Der er ingen tvivl om, at vi fortsat skal have et tæt fokus på boligområdet for sammen at sikre, at der stadig er plads og boliger til helt almindelige lønmodtagere og udsatte i København,« siger han og tilføjer:

»Det her er et område, hvor vi socialdemokrater stort set altid arbejder tæt sammen med SF og er gode til at finde løsninger sammen. Så jeg ser på SFs forslag med stor interesse.«

Studerende

Enhedslistens formand i København, teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, er enig med SF i, at der skal gøres noget ved de stigende boligpriser, men ser ikke behov for en undersøgelse.

»Jeg mener ikke, det er nødvendigt at kaste en masse penge efter DJØFere, der kan undersøge effekterne af de tendenser. Vi ved allerede, at de påvirker priserne. Men jeg er glad for at høre, at SF nu vil støtte op om de løsningsforslag, vi allerede tidligere har fremsat,« siger han.

Løsningsforslagene fra de røde partier skal sikre en ensartet lovgivning omkring, hvad udlejer må kræve i månedlig husleje efter renovering, en ændring af det fradag, som forældre kan få, hvis de udlejer lejligheder til deres børn gennem en virksomhedsmodel, en mere effektiv bopælspligt for udlandsdanskere og automatisk indberetning til SKAT ved udlejning gennem Airbnb.

Huspriser

Kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune Carl Christian Ebbesen (DF) er enig med Morten Kabell i, at en undersøgelse er unødvendig.

»Set med mine øjne er det fuldstændig idioti, at man begynder at bruge kommunale kroner på at undersøge noget, som skal vedtages af Folketinget. Men jeg vil gerne være med til at tage forslagene fra SF og sende det pænt i et brev til Folketingets partier,« siger han.

Der skal mere til

Men SF retter fokus mod det forkerte sted, hvis man ønsker at gøre op med et presset boligmarked i København, vurderer direktør Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videncenter

»De fire punkter, Ninna Thomsen stiller som forslag til løsninger, har i større eller mindre grad effekt på boligmarkedet, men de fire punkter alene vil ikke ændre boligsituationen,« siger han.

Curt Liliegreen mener, at hovedproblemet i København drejer sig om udbud og efterspørgsel. For mange mennesker flytter til København, og for få flytter fra byen, samtidig med at der er for få boliger.

»Vi skal ikke bremse efterspørgslen, men vi skal øge udbuddet,« siger han og tilføjer, at det mest effektive vil være at bygge flere boliger i København.

23BUSSune-Svendsen-formand-.jpg

Byg i højden

Han foreslår, at der i højere grad gives tilladelse til at bygge i højden i nye boligkvarterer. Det giver også et bedre økonomisk incitament for private investorer til at bygge lejligheder, siger han.

»Det væsentligste er, at vi får sat gang i nybyggerier i København. Det vil være til større gavn for boligmarkedet i København end Ninna Thomsens forslag,« siger Curt Liliegreen.

Netop flere byggerier ser Venstres boligordfører i Folketinget, Britt Bager, også som løsningen på boligproblemet. Hun afviser de fire punkter, hvor Ninna Thomsen vil sætte ind. Men Britt Bager tilføjer, at det er op til Københavns Kommune at bestemme, hvilke undersøgelser den vil sætte i gang.

»I stedet for at komme med forslag til løsninger, som Folketinget skal tage sig af, bør Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune gribe i egen barm og finde veje ud af boligproblemerne. De kunne f.eks. få bygget nogle boliger på de tomme grunde, der er i hovedstaden,« siger hun.

Billede

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen