Berlingske Business

Rema 1000: Fisk fra farme på land er fremtiden

21BUSPix-Laks-184945.jpg
Danske kunder har stigende appetit på fisk, og den må gerne være bæredygtig. Foto: Scanpix

Stigende efterspørgsel på bæredygtige fisk fra miljørigtige landbaserede anlæg har skudt gang i planer og investeringer i mere akvakultur. Rema 1000 er begejstret for rene laks fra firmaet Danish Salmon.

For nylig kunne du få danske lakse­steaks- og fileter på tilbud i Rema 1000. Det var tredje gang i år, at Rema 1000 testede, om der var salg i bæredygtig fisk. Produkterne kommer fra virksomheden Danish Salmons 6.000 kvadratmeter store lukkede indendørs opdrætsanlæg ved havnen i Hirtshals.

Filosofien i Danish Salmon er at opdrætte miljøvenlige og bære­dygtige laks i store vandtanke med saltvand fra Vesterhavet, der bliver recirkuleret, renset og til sidst sendt retur til havet. Med et lukket anlæg på land belastes miljøet meget mindre end havbrug, siger tilhængerne af den type anlæg.

09BUSnETTO-150846.jpg

I Norge, Chile og Skotland er der ved fiskeproduktion i havbrug store miljøproblemer. bl.a. med den frygtede parasit lakselus. Lusene spiser hud, slim og blod på laksene, som kan få store sår. Parasitterne bekæmpes med medicin, og det forurener havet.

»Kunderne synes om produkterne fra Danish Salmon. Fisk fra farme på land er vejen frem. Danish Salmon undgår bl.a., at laksene får lakselus. Ved at flytte produktionen fra havet op på land gør vi den markant mere bære­dygtig. Og det kan vi godt lide,« siger Jonas Garly Sørensen, kategorichef på fersk fisk i Rema 1000.

Nye Rema1000-butikker åbner

Medicinfri produktion

Hos Danish Salmon får laks ingen medicin mod lakselus, ja, der er slet ingen lakselus og sygdomme. Hertil kommer, at den avancerede teknologi gør det muligt, at skidt og slam, herunder ekskrementer fra fiskenes afføring, bliver fjernet fra spildevandet og genbrugt til gødning og biogas.

»I Danmark vokser den landbaserede produktion af laks, kingfish og ørreder, fordi vi er så langt foran med teknologien. Lakseopdræt i Norge er ikke bæredygtigt. Danish Salmons idé er at gøre tingene anderledes og skabe et marked for bæredygtig produktion. Vi sælger en del laks til kunder i Spanien, Italien og USA. Vi er glade for samarbejdet med Rema 1000, der er vores første aftale med en dansk supermarkedskæde,« siger direktør Kim Hiero­nymus Nielsen fra Danish Salmon.

Fakta på hjørnet af Sølvgade og Borgergade.

Målet er i første omgang en produktion på 800 ton laks om året, der hovedsagelig skal eksporteres. At investere i fiskefarme på land er dyrt. Efter at Danish Salmon over nogle år har investeret knapt 90 mio. kr. i sit anlæg, og der er kommet styr på en masse biologiske og tekniske fejl og børnesygdomme, er virksomheden i fuld gang med at rejse ny kapital til udvidelse af produktionen.

Øget efterspørgsel

Forbrugerne verden over efterspørger mere og mere seafood. Opdræt af fisk, skaldyr og vandplanter til havs og til lands er en af verdens hurtigst voksende fødevaresektorer. Akvakultur forsyner i øjeblikket kloden med omkring halvdelen af alle de fisk, vi spiser.

rema

Stigende efterspørgsel efter bære­dygtige fisk fra miljørigtige saltvandsanlæg, som foreløbig er en niche, har skudt gang i investeringer i land­anlæg i blandt andet Norden, Canada og USA. Og det betyder, at produktionen er i vækst.

Danmark har haft store havbrug med opdræt af ørreder siden 1970erne. I dag er der fire selskaber med omkring 20 havbrug. Siden 2012 har Danmark ifølge brancheorganisationen Dansk Akvakultur eksporteret opdrætsfisk til en værdi af 1,2 mia. kroner om året. Det meste af produktionen kommer fra havbrug og dambrug ved åer og søer. Resten er fra saltvandsanlæggget Lang­sand Laks i Hvide Sande, som ejes af norske Atlantic Sapphire.

Mnty

Johan E. Andreassen, stifter af og topchef i Atlantic Sapphire, har et mål om, at koncernens planlagte landbaserede fiske­farm i Florida fra 2026 skal producere 90.000 ton laks om året. Han har rejst det meste af godt én milliard kr., som der er budgetteret med til at bygge den amerikanske kæmpefarm og udvide Langsand Laks i Hvide Sande.

Rema Carlsberg

Langsand Laks mistede i øvrigt i slutningen af juni 250 ton laks. Og det skyldes hverken sygdom, parasitter eller toksiner, sagde Johan E. Andreassen til det velunderrettede norske netmedie, iLaks, i sidste uge. Hans selskab tror, at der kan have været produceret gift i anlægget, måske ved en kriminel handling, skrev iLaks.

Mandag: Rema 1000

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen