Berlingske Business

Regeringens lempelse af skat på generationsskifte skaber splittelse

04BUSPix-Karsten-Lauritzen-.jpg
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er klar med et lovforslag om at sænke beskatningen ved generationsskifte i familieejede virksomheder. Men oppositionen er skeptisk. Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Regeringen førstebehandler tirsdag sit forslag om at sænke bo- og gaveafgiften fra 15 til fem procent frem mod 2020. Det vil skabe vækst, mener skatteministeren, mens Socialdemokratiet vil trække lempelsen tilbage, hvis de kommer til magten. Og en forsker fra Aarhus Universitet møder vækstgrundlaget med skepsis.

15 procent af virksomhedens værdi skal ikke mere svares i skat, når den arves af sønnike. Det er en del af Finansloven for 2016, og tirsdag førstebehandles forslaget i Folketinget. Der er flertal for nedsættelsen, for Dansk Folkeparti har erklæret sin støtte. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener, at forslaget vil skabe vækst i Danmark og kalder de familieejede virksomheder, som det drejer sig om, for »rygraden i dansk erhvervsliv«.

»Vi gør det her, fordi de familieejede virksomheder er rygraden i det danske erhvervsliv. 15 procent af virksomhedens værdi er rigtigt meget at aflevere til staten for mange af de virksomheder, der står over for et generationsskifte. De penge bliver ikke geninvesteret i virksomhederne, og der vil vi gerne gå ind og forbedre rammebetingelserne for dem,« siger han til Berlingske Business.

Prins Henriks dåb

Ifølge Skatteministeriet står 23.000 familieejede virksomheder over for et snarligt generationsskifte. Og det er dem, som Karsten Lauritzen og regeringen vil give bedre betingelser.

Men det er ikke sikkert, at de bedre forhold, som vil følge med nedsættelsen af arveafgiften, kommer til at gavne alle de familieejede virksomheder, der står over for at bytte den ældre generation ud. Det fortæller Philipp Schröder, der forsker i økonomi ved Aarhus Universitet.

»Det vil jeg ikke umiddelbart mene. Hvem siger, at en familieejet virksomhed ikke kan blive solgt videre på et senere tidspunkt? Og hvordan sætter det gang i væksten, hvis vi ikke får den optimale ejer? Hvis det er en god virksomhed, burde den kunne sælges videre naturligt. Det er ikke raketvidenskab. Så man risikerer at afskærme for en naturlig selektion, som sker med virksomheder, der ikke burde overleve,« siger han og tilføjer:

»Og ikke mindst er der en risiko, der lurer i kulissen, og det er ulighed. Hvis det her betyder, at virksomhederne i højere grad bliver i familien, så gør pengene det samme. Og det kan man sige, at det kan vi leve med eller ej, men det er en risiko.«

Skat inddriver gæld i børnepenge med få dages varsel

Men Karsten Lauritzen mener kun, at det er på papiret, at den nye lovgivning vil skabe ulighed.

»Det, mener jeg, er sådan en økonomisk, teoretisk udfordring, som en økonom, der ikke har bevæget sig meget ud i den virkelige verden, vil komme med. Pengene bliver jo i virksomheden. Og på papiret og i teorien kan det skabe ulighed, men det er jo ikke penge, der bliver trukket ud til en eller anden ejers velbehag. Pengene bliver for at sikre de arbejdspladser, der er i virksomheden,« siger han. Men det er ikke kun lutter kritik, som forslaget møder fra forsker Philipp Schröder. Han mener, at det er godt nyt for de små familieejede virksomheder. Specielt hvis ingen vil overtage dem.

»En klar fordel for de små familieejede virksomheder kan være, at de får mulighed for at køre dem videre, selv om der ikke er nogen private til at overtage. Fordi de nu billigere kan overdrage den til et familiemedlem,« siger han.

larsen

Når den nye lov træder i kraft, vil den koste en milliard kroner om året efter fuld indfasning. Hos Socialdemokratiet stiller man sig på hælene over forslaget. Det stod klart i søndagens udgave af TV-avisen på DR1. Her udtalte Lea Wermelin, der er formand for skatteudvalget, blandt andet:

»Hvis vi vinder regeringsmagten, har vi tænkt os at annullere den nedsættelse af arveafgiften, som regeringen her lægger op til. Og det vil vi gøre, både fordi det ikke giver vækst og arbejdspladser i Danmark, og fordi vi ikke vil være med til at give dem, der har allermest i Danmark i forvejen, en stor skatterabat.

Til det siger Karsten Lauritzen: »Jeg synes, at det er meget, meget ærgerligt for dansk erhvervsliv, at Socialdemokratiet vil gå til valg på at rulle noget tilbage, som er vedtaget. Det skaber usikkerhed om investeringer i Danmark, og det vil jeg advare kraftigt imod.« Som tidligere nævnt er Philip Schröder ikke sikker på, at forslaget vil gavne så meget som ministeren. Men Karsten Lauritzen er sikker.

09BUSDieter-Kasprzak-124608.jpg

»Jeg har svært ved at forestille mig andet. Man kan jo ikke bare trække pengene ud. Det ville være det naturlige at investere dem, og det er også den melding, jeg får, når jeg besøger de familieejede virksomheder. Om det er store eller små,« siger skatteministeren.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen