Berlingske Business

Regeringen vil spare 6,6 mia. kr. på finansloven

Ældreminister lover mere værdighed for ældre patienter
ARKIVFOTO 2005 fra Frederiksberg Hospital- - se RB 27/9 2015 17.58. Foto:

Regeringens finanslovsudspil rummer besparelser for i alt 6,6 mia. kr., erfarer Berlingske. Pengene skal bl.a. bruges på at løfte sundhedsområdet og de socialt udsatte. Der skæres i bl.a. udviklingsbistand, forskning og beskæftigelsesindsatsen.

Der lægges op til besparelser for i alt 6,6 milliarder kroner, når regeringen i morgen fremlægger sit forslag til en finanslov for næste år. Det erfarer Berlingske.

Regeringen vil blandt andet skære udviklingsbistanden med 2,3 milliarder kroner allerede næste år, ligesom den vil skære 1,4 milliarder kroner fra bevillingerne til forskning. Derudover beskæres den aktive beskæftigelsesindsats med 0,5 milliarder kroner, ligesom regeringen vil hente 110 millioner kroner på en såkaldt inflationsregulering af boligydelsen, som er boligstøtte til folkepensionister.

Portland

Regeringen vil også gennemføre såkaldte budgetforbedringer for i alt 300 millioner kroner på uddannelses-, miljø- og klimaområdet, ligesom den lægger op til at afskaffe statstilskud for i alt 200 millioner kroner til Øresundsforbindelsen og Storebæltsbroen.

Også DSB må bidrage til regeringens finanslov ved at sige farvel til 300 millioner kroner i statstilskud, ligesom regeringen vil rydde op i en række statslige puljer for i alt 200 millioner kroner.

Til sidst bidrager det udskældte omprioriteringsbidrag, også kaldet grønthøsteren, samlet set med 1,1 milliarder kroner næste år. Pengene kommer fra kommuner, regioner og det statslige område, skriver Berlingske.

Havarikommision

I alt bidrager de mange forslag til besparelser som sagt med 6,6 milliarder kroner, som kan bruges til nye initiativer. Og regeringen sætter allerede nu adresse på, hvordan den mener, at store dele af beløbet skal bruges.

Regeringen lægger således op til i alt at løfte sundhedsområdet med 2,4 milliarder kroner, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovede i valgkampen.

Blandt andet vil regeringen bruge 500 millioner kroner på at styrket indsats overfor demente og ældre, medicinske patienter, ligesom at regeringen vil bruge 450 millioner kroner på at styrke de såkaldte patientrettigheder.

De danske patienter skal blandt andet påny have ret til at blive behandlet andetsteds, hvis der er en ventetid på behandling på mere end 30 dage på de offentlige sygehuse. Som noget nyt skal patienterne også have ret til udredning på et privathospital, hvis ventetiden er på mere end 30 dage på det offentlige sygehus.

Portland

Også de socialt udsatte kan se frem til øget hjælp. Regeringen vil således lægge op til at bruge i alt 1,9 milliarder kroner i perioden 2016-2019 på de mest udsatte og folk på overførselsindkomster. Pengene skal findes ved udmøntningen af de såkaldte satspuljemidler.

En anden satsning for regeringen bliver en pakke, der skal sikre udenfor landets store byer. Dette skal ske ved at bruge 150 millioner kroner om året fra 2016-2019 på at »understøtte« erhverv uden for de større byer og i landdistrikterne.

Regeringen vil også bruge 800 millioner kroner på at videreføre det såkaldte håndværkerfradrag til næste år.

Til sidst vil regeringen, som omtalt af Berlingske, indføre en masse initiativer for at forbedre rammevilkårene for dansk erhvervsliv. Eksempelvis skal den såkaldte NOx-afgift afskaffes fra 1. juli næste år, ligesom at rammerne for generationsskifte af virksomhederne skal forbedres.

I finanslovsudspillet afsætter regeringen 1,7 milliarder kroner til en såkaldt »forhandlingsreserve«, som de partier, der vil være med i en finanslovsaftale, kan komme med ønsker til.

Her har Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti eksempelvis begge lægt op til at fastfryse den stærkt stigende grundskyld, som udgør en stor udgiftspost for mange boligejere i blandt andet hovedstadsområdet.

claus hjort

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen