Berlingske Business

Regeringen skyder konsekvent for lavt

Corydon
Finansminister Bjarne Corydon Foto:

Siden 2004 har regeringen modtaget 152 mia. kr. mere i skat fra pensionerne, end den oprindeligt havde regnet med.

De danske pensionsopsparere sender langt flere penge til regeringen, end den umiddelbart selv skønner. Siden 2004 har skatten på danskernes pensionsafkast bidraget med 152 mia. kr. mere til statskassen, end regeringen i første omgang har lagt op til.

Det viser beregninger som Danica Pension har lavet. Skatten er på 15,3 pct. af afkastet på danskernes pension. Frem til 2011 var skatten kun på 15 pct.

I beregningerne har Danica set på, hvad regeringen har sat pensionsskatten til for året efter, når Økonomisk Redegørelse kommer i december. Og uanset, om der er tale om en Socialdemokratisk eller borgerlig regering, hedder parolen, at provenuet fra skatten bliver sat for lavt.

For 2012 lå det oprindelige bud langt under det endelige resultatet. I efteråret 2011 mente regeringen, at PAL-skatten for sidste år ville komme op på 5,3 mia. kr.

I Økonomisk Redegørelse fra december sidste år var der skruet kraftigt op for tallet, og regeringen regner nu med, at skatten på pensionsafkastet vil komme op på 43 mia. kr. for 2012. Det er dog stadig lidt for lavt, mener PFA Pension og Danica Pension.

Nervøs for pengene

»Jeg kan da godt være nervøs for, at de 152 mia. kr., som staten har tjent ekstra på pensionsopsparerne, bare er gået til forbrug og ikke langsigtet opsparing. Vi kender jo alle godt til, at en uventet indtægt sjældent får lov til at brænde i lommen særligt længe ad gangen,« siger cheføkonom i Danica Jens Christian Nielsen.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen understreger, at indtægten fra pensionsskatten er en af de sværeste poster for regeringen at forudse, fordi den afhænger af, hvordan det går på de finansielle markeder.

»Pengene fra PAL-skatten indgår i de offentlige finanser og bliver brugt til at nedbringe gælden. Men regeringen kan ikke indregne den som en sikker indtægt. Derfor er det bedst, at den er lidt forsigtig med sine skøn,« siger Jes Asmussen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen