Berlingske Business

Regeringen skærer voldsomt i sit vækstskøn

Uvejr over Danmark. Skyerne trækker sammen over København og lyn spiller i horisonten.
Foto:

Regeringen skruer markant ned for sit vækstskøn over udviklingen i dansk økonomi. Det er især de dramatiske olieprisfald, der får regeringen til at se mere pessimistisk på den økonomiske udvikling. For 2016 skærer regeringen sit vækstskøn ned til 1,1 pct. mod tidligere 1,9 pct.

Faldende oliepriser og en stor tilstrømning af flygtninge lægger hårdt pres på dansk økonomi i de kommende år. Sådan lyder konklusionen i regeringens konvergensprogram, der blev offentliggjort tirsdag formiddag. Konvergensrapporten er en oversigt over Danmarks økonomiske formkurve, som regeringen sender til EU.

Claus Hjort

Regeringen skriver, at dansk økonomi fortsat er i fremgang, men skærer alligevel i sine forventninger til væksten for de kommende år. Væksten for 2016 nedjusteres fra 1,9 pct. til 1,1 pct., mens væksten i 2017 nedjusteres fra 2,0 pct. til 1,7. I gennemsnit ventes en BNP-vækst på ca. 1,75 pct. om året i 2016-20.

»Der er ingen tvivl om, at vi står over for en stor økonomisk udfordring de kommende år. Derfor er det afgørende, at vi prioriterer med omhu, og at alle dele af den offentlige sektor fokuserer på at løse opgaverne smartere, så vi kan få mere velfærd for de penge, der er. Samtidig vil vi også se på reformjusteringer, som både kan øge råderummet ved at øge beskæftigelsen og løfte væksten i samfundet,« siger finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Selvom regeringen skærer markant i sine forventninger til væksten for i år, er Claus Hjort Frederiksen stadig alt for optimistisk, mener Steen Bocian, der er cheføkonom i Dansk Erhverv.

bnb

»Et mere realistisk bud på væksten i år ligger på 0,5 - 0,7 pct. - og det er faktisk et optimistisk bud. Det gør, at vi nok også får svært ved at hive væksten op på 1,7 pct. næste år. Vi venter en noget lavere vækst både i år og næste år. Det er ikke hensigtsmæssigt, at regeringen konstant har for høje forventninger til væksten. Det gør nemlig, at behovet for reelle økonomiske reformer bliver undervurderet,« skriver Steen Bocian i en kommentar.

Hos Danske Bank er cheføkonom Las Olsen helt enig med sin kollega hos Dansk Erhverv.

»Både tallene for sidste del af 2015 og indikatorerne for de første måneder af i år peger den forkerte vej. Det ser for eksempel ud til, at væksten i første kvartal var tæt på nul. På den baggrund er også det nye skøn meget, meget optimistisk. Det vil enten kræve meget kraftig vækst i dette og næste kvartal, eller at tidligere tal fra Danmarks Statistik bliver revideret«, skriver Las Olsen.

01BUSSteen-Bocian-165908.jpg

Regeringen forudser, at de offentlige finanser vil komme yderligere under pres i takt med, at der gradvist bliver flere ældre og tilsvarende færre i beskæftigelse. Derfor ligger det i kortene, at der skal sættes flere reformer i søen.

»Med uændret politik vil der fra 2030 til 2055 være udsigt til betydelige offentlige underskud, der overstiger grænsen i budgetloven – og som dermed også kan føre til overskridelser af grænsen på 3 pct. af BNP i EU's Stabilitets- og Vækstpagt under lavkonjunkturer,« lyder det på finansministeriets hjemmeside.

Hos tænketanken Cepos mener cheføkonom Mads Lundby Hansen, at statsminister Lars Løkke Rasmussen må se at komme i arbejdstøjet.

»Indtil videre har Løkke kun gennemført reformer, der øger beskæftigelsen med beskedne 1.300 personer. Det er alt for lidt. Thorning gennemførte reformer, der øgede beskæftigelsen med ca. 30.000 personer. Derfor bør der gennemføres en markant skattereform, der reducerer skatten på både arbejde og sænker væksthæmmende afgifter,« siger Mads Lundby Hansen.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen