Berlingske Business

Regeringen skærer i arveafgiften

Løkke vil ikke kalde arveafgift for ultimativt krav
Arkivfoto. Foto:

De familieejede virksomheder er blevet hørt af regeringen, som nu skærer i arveafgiften på generationsskifter, ifølge regeringens finanslovsforslag. Til gengæld vil regeringen ikke genindføre den omdiskuterede formueskattekurs, som det ellers var planlagt.

Det bliver billigere for de mange familieejede virksomheder at generationsskifte virksomhederne mellem generationerne. Af regeringens finanslovsforslag fremgår det, at arveafgiften på 15 pct. skal høvles løbende ned til 5 pct. i 2020.

Der var ellers usikkerhed om, hvorvidt regeringen med Lars Løkke rasmussen (V) i spidsen ville gennemføre denne afgiftsnedsættelse, da DF hellere ville bruge pengene på noget andet end at hjælpe de familieejede virksomheder.

30BUS20151021-140240-4.jpg

Til gengæld dropper regeringen lidt overraskende at genindføre den såkaldte formueskattekurs, som den socialdemokratiske regering afskaffede i starten af året. Formueskattekursen er udtryk for den værdi som arveafgfiten betales af, som bl.a. ikke indeholder goodwill og dermed vil give en lavere værdi af virksomheden, når der skal betales afgift.

Oprindeligt var det regeringens plan både at genindføre formueskattekursen og afskaffe arveafgiften. Men det ville forligspartierne ikke være med til og i lang tid var planen så kun at genindføre formueskattekursen. I stedet er det så arveafgiften den piller ved.

Alligevel er Peter Foss, formand og medejer i familieindustriselskabet Foss, begejstret for ændringen.

»Aftalen er godt nyt for danske arbejdspladser og vækst i Danmark. Det er et stort skridt i den rigtige retning. Vi vil gerne rose regeringen og aftaleparterne for at tage et stort skridt i retningen mod at sikre bedre generationsskifter, så vi kan bevare familieejede virksomheder og arbejdspladser på danske hænder,« siger Peter Foss, der i de senere år også har stået i spidsen for en lobbyindsats for en række store familieejede virksomheder i foreningen Vækst i Generationer.

q

Der afsættes ifølge forslaget 200 mio. kr. fra 2016 og frem til at nedsætte arveafgiften ved overdragelse af en erhvervsvirksomhed  til et nært familiemedlem.

Ifølge revisor Søren Bech, PwC, er finanslovsforslaget positivt for de familieejede virksomheder, men for visse firmaer ville det have været bedre med en genindførelse af formueskattekursen.

»Det er selvfølgelig meget positivt, for i et generationsskifte kan du overdrage skattebyrden, men du kan ikke undgå afgiften, som skal betales her og nu. Det er en fordel for virksomhederne, at man sænker arveafgiften,« siger Søren Bech, der er partner i PwC og ekspert i generationsskifter.

»De stærke virksomheder med en høj goodwill og dermed en højere værdi, rammes måske hårdere af denne aftale på den korte bane end hvis formueskattekursen var kommet tilbage. Det skal dog vurderes i hvert enkelte tilfælde,« siger Bech.

Arveafgiften foreslåes sænket fra 15 pct. i år til 13 pct. næste år og i 2017, derefter falder den til 7 pct. i 2018, 6 pct. i 2019 og 5 pct. i 2020, ifølge regeringens finanslovsforslag som der er indgået folig med i Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de konservative om.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen