Berlingske Business

Regeringen: Privat efterspørgsel i bund i år

Regeringen: Privat efterspørgsel i bund i år - 1
Foto:

Regeringen vurderer i den nye økonomiske redegørelse, at den private efterspørgsel vil gå helt i bund i år, og at arbejdsløsheden til næste år vil være på 150.000 personer.

Regeringens økonomer venter, at der i gennemsnit vil være 150.000 arbejdsløse til næste år, svarende til 5,2 pct. af arbejdsstyrken, mod blot 1,8 pct. arbejdsløse i 2008.

Samtidig har regeringen klart nedjusteret forventningerne til dansk økonomi i år. Samlet set ventes Danmarks bruttonationalprodukt at skrumpe med 3,0 pct. i år, mod en forventning på minus 2,5 pct. ved den sidste økonomiske redegørelse i maj.

Til gengæld fastholdes forventningen om en beskeden vækst i den økonomiske aktivitet på 1 pct. i 2010.

Private lukker pengepungen
Regeringen skønner nu, at det private forbrug vil falde med 3,7 pct. i år, hvilket er markant værre end det fald på 1,3 pct. man forventede i maj. Også faldet i boligbyggeriet og i erhvervslivets investeringer og varelagre bliver markant større end forventet i maj. Omvendt, så falder importen også hastigt, og specielt importen af varer.

Den økonomiske redegørelse viser, at stort set det eneste der holder økonomien fra at gå helt ned er den offentlige efterspørgsel og offentlige investeringer.

Samlet set betyder den økonomiske udvikling at Danmark vil få et underskud på de offentlige finanser på 33,5 milliarder kr. i år og godt 86 milliarder kr. næste år. Dermed er Danmark klart over EU-grænsen på 3 pct. for det maksimale underskud på de offentlige finanser, målt i forhold til bruttonationalproduktet.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen