Berlingske Business

Regeringen på skattejagt hos danske virksomheder

RB PLUS 1, 7 milliarder beslaglagt i skattesag
(Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Foto:

Danske virksomheder mangler hvert år at betale omkring 12 mia. kr. i skat og moms, viser nye tal i en rapport, som kommer tirsdag. Skatteminister Karsten Lauritzen vil sætte gang i flere initiativer for at få flere af skattekronerne i statskassen.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil gå på skattejagt hos de danske virksomheder. Fra 2008 og frem til 2012 har virksomhederne hvert år betalt omkring 12 mia. kr. for lidt i skat og moms. Karsten Lauritzen vil ned i lommerne på virksomhederne for at få hevet flere af pengene hjem til statskassen.

Det skal ske via en indsats, som primært går på tre ben. Dels skal der bedre vejledning til, dels mere skræddersyede løsninger til. Desuden skal Skat blive bedre til at udpege områder, hvor der skal sættes ind med mere kontrol.

Rigmand kæmper med Skat om 200 millioner Kommunerne og SKAT

Tallene fremgår af en rapport om virksomhedernes efterlevelse af de danske skatte­regler, som bliver sendt på gaden tirsdag. Ifølge rapporten er det halvdelen af virksomhederne, som har knas i deres betalinger af skatten og momsen, men det er kun en ud af ti af virksomhederne, som bevidst snyder. I de resterende tilfælde kommer fejlene på grund af komplicerede skatteregler.

Rapporten fra Skat omhandler kun 2012, men niveauet for de manglende skattebetalinger har ligget nogenlunde konstant i en række år.

Karsten Lauritzen understreger, at fejlprocenten hos de private skatteydere er helt nede på under en pct.

boliglån

»På personområdet har vi verdensrekord, da det er 99,7 pct. af selvangivelserne, som opgøres korrekt. I betragtning af, hvor kompliceret lovgivningen er, overrasker det mig ikke, at det ikke er tilfældet hos virksomhederne. Men det er ikke tilfredsstillende, og vi skal have bragt tallet længere ned,« siger Karsten Lauritzen, der fremhæver, at det er glædeligt, at det kun er få virksomheder, der helt overlagt bryder reglerne.

»En central del af det kommende arbejde vil være at nytænke og forbedre det datagrundlag, som Skat arbejder med. Hvor er det mest relevant med mere målrettet kontrol, og hvor skal der mere vejledning til. Jeg tror, at virksomhederne og borgerne er ikke glade for at betale skat, men de vil gerne. Samtidig er der nogle enkelte, som ikke vil. De skal skubbes og puffes, og nogle gange skal de sparkes. Men det skal ikke ske på bekostning af det store flertal af virksomheder,« siger Karsten Lauritzen.

06BUSskat.jpg

Telefonopkald virker

Den sidste skatteminister i den foregående regering i skikkelse af Benny Engelbrecht (S) var for et år siden ude med et lignende budskab i Berlingske Business på baggrund af tal fra 2010. Benny Engelbrecht fremhævede, at den største synder var enkeltmandsvirksomheder, som hvert år betaler omkring 5,3 mia. kr. for lidt i skat.

Dem ville han gå efter i en kombination af mere vejledning og intelligent kontrol. Benny Engelbrecht nåede kun at føre dele af planen ud i livet.

Karsten Lauritzen erkender, at nogle af elementerne i den nye plan er de samme, men han mener, at den værdimæssige tilgang til området er en anden.

boligkøb

Herudover lægger Karsten Lauritzen op til et samarbejde med brancheorganisationerne. Desuden vil han gå bredere ud end til blot de helt små virksomheder.

»Skat skal tænke i helt nye baner med eksempelvis »nudging«. I mange virksomheder virker det bedre, at de lige får et telefonopkald om, at der er problemer. Brancheorganisationer kan indgå et partnerskab med Skat om at finde frem til de virksomheder, hvor der skal skubbes og puffes i den rigtige retning. Jeg tror, at Skat på den måde kan komme langt med de ressourcer, som er til rådighed,« siger Karsten Lauritzen.

Da Benny Engelbrecht startede den forrige kampagne, fremhævede den daværende formand for FSR - Danske Revisorers skatteudvalg, John Bygholm, at det var en uhyre svær opgave, som Benny Engelbrecht havde påtaget sig.

Karsten Lauritzen

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen