Berlingske Business

Regeringen får ros for sin digitale offensiv

Billede
A sign and logo of the World Economic Forum is seen on the third day of the Forum's annual meeting, on January 19, 2017 in Davos. British Prime Minister Theresa May addresses the World Economic Forum in Davos just two days after unveiling her blueprint for the country's departure from the European Union / AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI Foto:

Dansk Erhverv roser regeringen for digital offensiv og kalder det afgørende, at servicesektoren – som i ny analyse overhaler industrien i antallet af eksportarbejdspladser – inddrages i digital vækstplan.

Dansk Erhverv roser regeringen for en offensiv, der skal gøre Danmark til en digital vindernation.

»Vi tror på, at vi har et godt udgangspunkt i Danmark, men det sker ikke af sig selv. Derfor bakker vi 100 procent op om regeringens initiativer,« siger adm. direktør Jens Klarskov fra Dansk Erhverv.

I Berlingske Business har erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) og finansminister Kristian Jensen (V) under årsmødet i World Economic Forum i Davos fremlagt nye planer for digitale fremstød.

SWITZERLAND WORLD ECONOMIC FORUM 2017

I 2015 foreslog Dansk Erhverv, at der blev oprettet en teknologikommission til at belyse, hvordan vi herhjemme bedst indretter uddannelserne, forskningen og arbejdsmarkedet i forhold til den rivende teknologiske udvikling. Med regeringens kommende digitale vækstplan og etableringen af Disruptionrådet med statsministeren for bordenden, er digitalisering på kort tid blevet et vigtigt punkt på den politiske dagsorden, konstaterer Jens Klarskov.

Undgå kæmpefejl

Han roser også regeringen for at inddrage servicessektoren, blandt andet ved at omdanne det tidligere Produktionspanel til det Digitale Vækstpanel og lægge op til, at servicesektoren også kommer med i panelets anbefalinger.

»Det ville være en kæmpe fejl beskæftigelsesmæssigt og nationaløkonomisk at se bort fra servicesektoren,« siger Jens Klarskov.

Dansk Erhverv har i de seneste år advokeret for, at udtryk som »den fjerde industrielle revolution« eller »Industry 4.0« er misvisende, da digitalisering ikke kun får betydning for produktionen, men i høj grad også vil ændre servicesektoren.

15MAGLizette-Risgaard-13450.jpg

Af en ny analyse fra Dansk Erhverv fremgår det desuden, at der i dag er flere eksportarbejdspladser i service sammenlignet med industri. Ifølge analysen tegner servicesektoren sig nu for 51 pct. af alle eksportarbejdspladser.

Arbejdspladserne dækker over de mange typer job, som opstår ved salg til udenlandske kunder, f.eks. transport, salg af konsulentydelser, behandling af udenlandske patienter på privathospitaler, finansielle tjenester og arkitekt- og ingeniørtjenester, som sælges til udlandet.

Tæller man de indirekte eksportarbejdspladser med, tegner servicesektoren sig for 59 pct. af alle eksportarbejdspladser. I 2015 var der i alt 656.000 eksportarbejdspladser i Danmark, når man ser på både direkte og indirekte eksportbeskæftigelse.

Det nye grundvilkår

For Jens Klarskov understreger analysen, hvorfor det er vigtigt, at servicesektoren tænkes ind i regeringens digitale vækstplan. Han påpeger, at servicevirksomheder vil blive kraftigt påvirkede af den teknologiske udvikling og henviser til en undersøgelse blandt medlemmerne, som viser, at disruption og digitalisering ganske enkelt er blevet et nyt grundvilkår: For en stor del af medlemmerne havde det på kort tid ændret sig, hvem de opfattede som konkurrenter. Mange havde også oplevet at få nye konkurrenter fra helt andre brancher, ligesom de selv havde bevæget sig ind på nye områder.

iværksætteri

Selv om konkurrencen er hård, tror Jens Klarskov på, at vi herhjemme har et godt udgangspunkt.

»Vi har en relativ fleksibel og IT-parat arbejdsstyrke. Vi har tilpasningsdygtige, smidige, agile virksomheder, som er vant til, at ting ændrer sig og vant til, at man må finde et nyt marked. Hvis vi understøtter det med den rigtige nationale strategi, kan vi høste gevinster,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen