Berlingske Business

Regeringen aflyser reform af bilafgifterne

bilafgift
Foto:

Regeringen har opgivet reformen af bilafgifterne, som ellers er lovet i regeringsgrundlaget. Det politiske klima er ikke til det, lyder forklaringen fra skatteministeren.

Der bliver ingen reform af bilafgifterne inden folketingsvalget.

Det fortæller skatteminister Benny Engelbrecht (S) til Altinget.

»Det bliver ikke aktuelt at fremlægge planer om en omlægning af bilafgifter på denne side af valget. Det må blive en opgave, som vi tager op på et senere tidspunkt,« siger han til Altinget.

Regeringen lover ellers i regeringsgrundlaget, at man vil lave en grøn og provenuneutral reform af bilafgifterne. Formålet med reformen skulle være at få bilkøberne til i højere grad at vælge de mest miljø- og klimavenlige biler. Der har været lagt op til en omlægning, så afgifterne i højere grad skulle opkræves ud fra bilens tekniske egenskaber - støj, forurening og lignende - frem for ud fra bilens værdi.

Men skiftende skatteministre har gennem regeringsperioden meddelt, at det er en overordentlig kompliceret opgave, men at man har arbejdet målrettet på at levere som lovet.

Argumentet fra skatteministeren i dag er dog også, at det rent politisk er svært at se en bred aftale for sig:

»Det politiske klima omkring bilafgifter tyder ganske klart på, at der ikke er en mulighed for at manøvrere det politisk,« siger han og fortsætter:

»Men det er bare heller ikke nogen let opgave, som vi gerne vil løse. Det er bestemt kompliceret.«

Benny Engelbrecht fortæller, at det fortsat er regeringens holdning, at der skal laves en reform af bilafgifterne.

»Helt grundlæggende har vi stadig en langsigtet ambition om at lave afgiftssystemet om. Det bliver bare ikke lige nu og her,« siger han.

Med den seneste udvikling står det klart, at regeringen ikke har indfriet tre markante løfter på transportområdet fra regeringsgrundlaget. Først røg betalingsringen, derefter de bebudede afgifter på lastbilkørsel, og nu når man altså heller ikke den grønne reform af bilafgifterne.

Skatteministeren fastholder dog, at regeringen har været optaget af den grønne omstilling på transportområdet:

»Det kan godt være, at der har været nogle elementer, som vi ikke har landet, men det ændrer ikke på, at vi har skyhøje ambitioner på det grønne område. Og bilafgifterne er stadig en ambition, vi har,« siger Benny Engelbrecht til Altinget.

Han peger også på, at man onsdag leverede en løsning for elbilerne. En løsning der imidlertid er blevet mødt med bred kritik.

Enhedslisten er bestemt ikke tilfreds med, at reformen ikke bliver til noget. Transportordfører Henning Hyllested (Ø) kalder argumentet om politisk klima for ren »politisk plidder-pladder og spin«, fordi regeringen har haft næsten fire år til at præsentere reformen.

»Det er simpelthen virkeligt trist, og det er politik, når det er værst. Det er noget rigtigt lort, for at sige det lige ud,« siger han til Altinget.

Han ærgrer sig over, at man med den aflyste reform misser et vigtigt skridt i forhold til den grønne omstilling af transportsektoren.

»Lige så glade vi var i 2011, da de skrev ind i regeringsgrundlaget, at det skulle være en grøn omlægning, lige så kede af det, er vi dag. Det her er rigtigt skidt for miljøet, og det er skidt for klimaet, at man ikke tør tage hul på det her af frygt for vælgerne,« siger Henning Hyllested.

I dag betaler de danske bilister omkring 44 milliarder kroner i afgifter om året. Det største andel kommer fra registreringsafgiften, der udgør omkring 15 milliarder kroner.

BNB

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen