Berlingske Business

Reformer skal få os tilbage på vækstsporet

Billede
Dansk Metal anerkender, at væksten lader noget tilbage at ønske Foto:

Forud for et turbulent politisk efterår, hvor der er lagt i kakkelovnen til finanslovsforhandlinger, 2025-plan og endnu en reformdiskussion, der skal få væksten i gang, er der uenighed blandt de faglige organisationer og erhvervsorganisationerne, om det i virkeligheden ser så skidt ud igen.

I en kronik i dagens Berlingske råber administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, vagt i gevær, over for det han kalder en »katastrofekurs« for dansk økonomi. Han efterlyser, at regeringen til efteråret er opgaven voksen, tager ansvar og samler det flertal, der skal til for at få gennemført 2025-planen, en skattereform og en vidtgående finanslovsaftale. Alternativet er, ifølge ham, deprimerende:

»Situationen er i dag, at vi står med en giftig cocktail af lavvækst, et Brexit, der sænker tempoet i økonomien, udgifter til flere ældre, udgifter til flere flygtninge og et hobetal af arbejdsduelige mennesker på offentlig forsørgelse. Den cocktail giver os, så langt vi kan se, en rasende hovedpine,« skriver Lars Storr-Hansen i kroniken.

Helt så giftig smager cocktailen dog ikke hos den faglige organisation, Dansk Metal, der anerkender, at væksten lader noget tilbage at ønske – men vedholder, at nogle sektorer faktisk klarer sig til trods:

»Industrien klarer sig sådan set ganske pænt og godt,« siger cheføkonom i Dansk Metal, Thomas Søby.

Billede

Han mener dog, at efteråret på Christiansborg bliver hektisk grundet den lave vækst, vi har set i landet i de senere år:

»Politisk og økonomisk får vi et meget travlt efterår, og det er selvfølgelig også i kraft af, at væksten i Danmark lader noget tilbage at ønske,« uddyber han.

Reformer skal der til – eller?

Lars Storr-Hansen fremhæver i sin kronik vidtgående reformer i samme vægtklasse som efterlønsreformen, der igen skal gøre Danmark til en vækstnation. For Danmark er i hans optik på vej direkte mod en katastrofekurs, og vi skal tilbage på vækstkursen.

Derfor foreslår han fem reformer, der skal få flere i arbejde, skaffe flere faglærte unge, gøre det attraktivt at ansætte flygtninge, gøre op med, det han kalder, erhvervsstøttejunglen og øge investeringerne i anlægsprojekter.

Hos en anden af erhvervsorganisationerne, Dansk Erhverv, er man enig i, at prognosen for efteråret står på reformer, og at det er reformer, der skal til, hvis vi skal have gang i væksten herhjemme igen:

»Hvis man kigger på barometeret for efteråret, så står det på reformer – og vel at mærke dem, som er vækstskabende,« siger administrerende direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov, og uddyber:

»Vi har brug for at øge kvaliteten på arbejdsmarkedet, men det er jo noget, der tager tid. Det er klart, at det vil løfte produktiviteten virkelig meget, hvis vi havde flere faglærte, hvis vi havde flere med naturvidenskabelig og merkantil baggrund.«

Billede

En barberet efterløn. En højere pensionsalder. En kortere dagpenge periode. Over de seneste år er der ikke den sociale ydelse, der ikke har fået med reformkniven. Men på den anden side af bordet, hos de faglige organisationer, mener man, at det måske er på tide at løfte pickuppen fra reformrillen:

»Jeg tror godt, at man kan trække vejret en lille smule nu og bevare roen i forhold til at lave flere reformer, og så sige: vi har allerede gjort meget, lad os nu lige se, hvordan de her ting fungerer,« siger Thomas Søby fra Dansk Metal.

En holdning man til dels deler hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:

»Vi er meget kritiske over for de tre elementer, som ligesom har holdt for, altså besparelser på uddannelse, besparelser på forskning, og at man drosler ned på de offentlige infrastrukturinvesteringer,« siger direktør Lars Andersen.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd advarer især mod at lave for omfattende reformer på skatteområdet, og her har direktør Lars Andersen et budskab til finansministeren:

»Det kan godt være, at vi kan lave skatteomlægninger, men vi kan ikke give skattelettelser. Det vil være mit råd til Claus Hjort Frederiksen,« siger Lars Andersen.

Mattias

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen