Berlingske Business

Realkreditten polstrer sig med egne papirer

Nykredit 1
Med en beholdning på 60-70 mia. kr. er Nykredit den aktør, som ligger med suverænt flest realkreditobligationer – herunder også egne obligationer, erkender koncerndirektør Søren Holm. Foto:

Realkreditselskaberne køber i stort omfang deres egne obligationer med Nykredit som den suverænt største aktør på området. Men det er slut på grund af nye regler fra 2015.

Realkredittten køber i høj grad egne obligationer. Således er det selskaberne selv, der køber en pæn del af de F1-obligationer, der skal finansieres fra år til år. Netop disse obligationer har i den seneste tid været centrum for en ophedet debat og betydelige indgreb for at sikre den finansielle stabilitet.

De præcise tal for finansieringen af realkredittens egen fest hemmeligholdes, men flere institutter bekræfter i dag over for Berlingske Business, at det hidtil har været reglen, at langt størsteparten af realkreditselskabernes egenkapital og økonomiske stødpuder har været placeret i egne værdipapirer.

Nykredit 2

Med en beholdning på 60-70 mia. kr. er Nykredit den aktør, som ligger med suverænt flest realkreditobligationer – herunder også egne obligationer, erkender koncerndirektør Søren Holm.

»Vi ligger med mange obligationer fra Nykredit, især F1-obligationer. Det skal ikke være en hemmelighed, at langt over halvdelen af fondsbeholdningen er vores egne obligationer,« siger Søren Holm. Situationen kan føjes til listen over udfordringer for Nykredit, som Berlingske Business har beskrevet de seneste dage.

Lysten til at købe egne papirer deles af både DLR Kredit og BRFkredit, mens Nordea Kredit blot bekræfter, at man køber op i egne obligationer.

Nordea

Når et realkreditinstitut polstrer sig med egne obligationer, svarer det til, at møblerne stilles som sikkerhed mod brand i et hus, som finansanalytiker Lau Svenssen fra Aktieinfo udtrykker det. For det betyder, at den negative effekt af problemer i et realkreditinstitut bliver forstærket, fordi en del af instituttets kapital er bundet i egne papirer, der falder i kurs på grund af problemerne.

»Realkreditinstitutterne burde jo primært ligge med statsobligationer, der ikke er afhængige af deres eget marked,« siger Lau Svenssen. Usikkerheden ved egenfinansieringen af obligationer er også blevet bemærket af udenlandske analytikere.

Men nu er det slut, for allerede i år begynder realkreditten at nedbringe beholdningen af egne obligationer på grund af nye regler. De forbyder ikke opkøbene, men de gør det uhensigtsmæssigt for institutterne at eje så mange egne obligationer. Hos Nykredit erkender Søren Holm, at det alt andet lige er en fordel for den finansielle stabilitet, at man får nedbragt de store beholdninger af egne obligationer.

»Teoretisk set giver det en fordel for den finansielle stabilitet, for kom et institut teoretisk set i vanskeligheder, så er aktiverne spredt på flere udstedere,« siger Søren Holm.

Nykredit 3

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen