Berlingske Business

Realkreditten kan forvente hedt efterår

Private firmaer skal overvåge tusindvis af danske magthavere
Den første sten vendes, når et udvalg under Erhvervs- og Vækstministeriet senest 1. september sender sin rapport til minister Troels Lund Poulsen (V). Foto:

Ikke mindre end to rapporter om tingenes tilstand i realkreditsektoren og en ny prisportal ser dagens lys i de kommende måneder. Der er skarpt fokus på realkredit i kølvandet på de prisstigninger, flere selskaber har gennemført i år.

Realkreditsektoren kan se frem til at få vendt de fleste af sine sten over de kommende uger og måneder. I løbet af efteråret vil to forskellige analyser og rapporter sætte skarpt lys på især forbrugernes forhold som kunder i realkreditselskaberne, mens en ny prisportal fra årsskiftet skal bidrage til at skabe overblik over priserne.

Den første sten vendes, når et udvalg under Erhvervs- og Vækstministeriet senest 1. september sender sin rapport til minister Troels Lund Poulsen (V). Udvalget skulle under ledelse af Nina Dietz Legind, professor på Syddansk Universitet, undersøge, hvordan kommende kapitalkrav spiller ind på realkreditselskabernes omkostninger til kapital samt de løbende gebyrer, bidragssatser, kunderne skal betale.

Det var netop kapitalkrav, der var argumentet for kraftige prisstigninger i landets største realkreditselskab, Nykredit/Totalkredit.

Boligejerne er blandt vinderne i finanslov boliglån

Desuden skulle udvalget kigge på kundernes omkostninger ved flytning af realkreditselskab og vurdere, om de er så høje, at de står i vejen for at flytte mellem selskaberne. I sammenhæng med det skulle udvalget kigge på, om forbrugerbeskyttelsen i blandt andet de såkaldte god skik-regler er gode nok eller bør ændres.

Er forbrugerne godt nok beskyttet?

Interessen samler sig især om forbrugerbeskyttelsen blandt de tusinder af danske boligejere, der har oplevet prisstigningerne. Det koster ifølge Forbrugerrådet Tænk mellem 17.500 og 27.000 kroner at flytte et typisk realkreditlån til et andet realkreditselskab, og det tager dermed op til 12 år, før udgiften er tjent hjem ved at finde et billigere realkreditselskab.

Men forbrugerne skal ikke sætte næsen op efter radikale ændringer og forbedringer af deres flyttemuligheder, oplyser kilder til Berlingske. Udvalget indeholder repræsentanter fra både forbrugersiden og realkreditbranchen, og derfor har det været svært at blive enige om radikale tiltag. Det første udkast til den endelige rapport er skrevet, og der bliver formentlig tale om at anbefale længere varsler om prisændringer som den mest synlige forbedring af forbrugerbeskyttelsen.

Manglende konkurrence?

Næste sten bliver vendt af Konkurrencestyrelsen, som på opfordring fra først Troels Lund Poulsen, og derefter Konkurrencerådet er ved at kulegrave konkurrenceforholdene i realkreditten. Ifølge Berlingskes kilder »går styrelsen til stålet« blandt andet ved at indhente omfattende data om kundernes bevægelser mellem selskaberne – data, som viser til- og afgang fra realkreditselskaberne, og som aldrig har været fremme før.

»Typisk i denne type analyse undersøger vi, om der er tale om et velfungerende marked. Hvis der ikke er det, så prøver vi at finde årsagen til det. Og så kommer vi med anbefalinger til løsninger. Vi kigger i vores markedsanalyser på, om der er barrierer for konkurrence på markedet, og på, om der er tale om aktive forbrugere, der forholder sig til, om de får det rigtige produkt fra den rigtige udbyder,« forklarer kontorchef Niels Enemærke fra Konkurrencestyrelsen.

Til BT Pony halshugget

Styrelsen har desuden forstærket sig med økonomiprofessor og tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og økonomiprofessor og tidligere vismand Claus Thustrup Kreiner fra Københavns Universitet til at grave i tallene.

Analysen er underlagt konkurrenceloven, så realkreditselskaberne har pligt til at udlevere data til analysen, der forventes at blive offentliggjort i slutningen af november.

Prisportal på beddingen

Endelig arbejder Finanstilsynet på en prisportal, der skal gøre det mulig for forbrugerne at se priser på det samme lån hos alle udbyderne. Den omfatter både realkreditlån og de banklån, der minder om realkreditlån som eksempelvis Jyske Banks F-lån, der konkurrerer med realkreditlån om at finansiere hele boligen.

Portalen skal efter planen åbnes til årsskiftet.

JS

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen