Berlingske Business

PSO-afgift kan blive lagt over på indkomstskatten

Klima- og energiministeren fremhæver flere fordele ved at fjerne PSO-afgift og finde pengene via personskat.

København: Der er ingen vej udenom. Inden 1. januar 2017 skal V-regeringen have fundet og implementeret en løsning for, hvad man vil gøre ved den milliardstore PSO-afgift, som ifølge EU-Kommissionen er traktatstridig.

Problemstillingen er ved at udvikle sig til en hovedpine for regeringen, der i forvejen forsøger at finde milliarder til at gennemføre skattelettelser i efteråret.

Nu er der stadig flere tegn på, at PSO-afgiften bliver en del af efterårets forhandlinger om finansloven.

Rød blok giver ikke op: Kalder klimaminister i samråd

På et samråd tirsdag fremhæver energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) flere fordele ved ordne PSO-problemet med den såkaldte finanslovsløsning. Her skal pengene, som navnet antyder, findes via finansloven.

Hvis regeringen vælger den løsning, bliver det op til finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) at finde et flertal for at lukke hullet efter den traktatstridige PSO-afgift.

Det kan enten ske ved at at hæve andre skatter- og afgifter, hvilket går imod Liberal Alliances og De Konservatives ønske om at sænke skatten. Eller ved at man skærer i offentlige udgifter, hvilket Dansk Folkeparti formentlig vil være imod.

Danske banker klarer sig gennem stresstest

Lars Christian Lilleholt fremhæver dog flere fordele ved at hæve personskatten og til gengæld lade danskere og virksomheder slippe billigere på elregningen.

»Regeringen har et skattestop, men netop den fremtidige finansiering af PSO-afgifterne er undtaget, fordi vi er klar over, at PSO-afgiften udgør en væsentlig økonomisk størrelse«, siger Lars Christian Lilleholt.

Pengene fra PSO-afgiften bruges til at finansierer grønne initiativer som vindkraft og solceller. De penge vil så i stedet komme fra højere personskatter.

»Med personskatteløsningen fjernes grundlaget for EU-Kommissionens kritik én gang for alle«, siger Lars Christian Lilleholt, der samtidig mener, at løsningen vil indebære væsentlige samfundsøkonomiske gevinster.

»Det skyldes, at de forvridende effekter i skattesystemet samlet set mindskes, hvis PSO-afgiften forsvinder og personbeskatningen stiger«, siger Lars Christian Lilleholt.

27BUSLars-Lilleholt-153323.jpg

Han peger på, at både husholdninger og virksomheder vil få lavere udgifter til elforbruget. Og det kan også hjælpe på det grønne-regnskab, mener ministeren.

»Det vil blive mere fordelagtigt at bruge eldrevne varmepumper i husholdningerne frem for oliefyr«, siger Lars Christian Lilleholt.

Samtidig vil virksomhedernes lavere udgifter til el ifølge ministeren også komme de skattestigningsramte danskere til gode i form af lavere priser, højere løn eller højere indtjening.

»Samlet set vil omlægningen gøre skattesystemet mindre forvridende og reducere husholdningernes skattebelastning«, siger Lars Christian Lilleholt.

Han understreger dog, at regeringen ikke har lagt sig fast på en model og løbende taler med både EU-Kommissionen og Folketingets partier.

»Vi går efter den bedste løsning for Danmark, som sikrer, at det ikke bliver dyrere for virksomheder og husholdningerne«, siger Lars Christian Lilleholt.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen