Berlingske Business

Privatansatte ramt ti gange hårdere af jobkrise

Privatansatte ramt ti gange hårdere af jobkrise - 1
Foto:

For hver gang der er en, som melder sig arbejdsløs hos de offentlige a-kasser, er der ti, der gør det hos de private.

Nye tal fra lønmodtagernes hovedorganisation, LO, slår fast med syvtommersøm, at det især er ansatte på det private jobmarked, som er i risikozonen for at miste deres job, som følge af den verdensomspændende økonomiske nedtur, skriver dagbladet Børsen tirsdag.

»Det er under økonomiske kriser som den nuværende, at værdien af den højere grad af jobsikkerhed, som traditionelt følger med en offentlig ansættelse, for alvor bliver anskueliggjort. Det kan godt være, man har en lidt lavere løn end i det private, men den øgede jobsikkerhed er bestemt ikke at kimse af, når ledigheden pludselig stryger i vejret hos de private,« siger ekspert i arbejdsmarkedsforhold og vismand i Det Økonomiske Råd Michael Rosholm.

Beregningerne fra LO, som er baseret på Danmarks Statistiks tal for den registrerede ledighed, viser, at hvor køen hos de private a-kasser, som f.eks, TIB, Metal og NNF, er steget med over 40.000 personer siden maj 2008, er antallet i de offentlige a-kasser, som f.eks. DLF, SLA og FOA steget med lidt under 5000.

Men selvom skolelærerne, sygeplejerskerne og sosu-assistenterne, samt de offentligt ansatte funktionærer og akademikere altså sidder relativt stabilt i jobsadlen i sammenligning med deres privatansatte kollegaer inden for især byggeri og industri er det dog langt fra ensbetydende med, at de bør føle sig på 100 pct. sikker grund.

»Det er bemærkelsesværdigt, at vi under denne krise faktisk har set en stigning på 4000 i tilstrømningen af ledige til de offentlige kasser,« siger cheføkonom i LO Jan Kæraa Rasmussen til dagbladet Børsen.

Og den stigning finder lønmodtagernes økonom det faktisk umiddelbart svært at forklare.

»Hvor nogle kan være udtryk for medlemmer af offentlige a-kasser, som kortvarigt har prøvet lykken på det private jobmarked og nu har mistet det private job, kan det lige så godt være folk, der mister deres offentlige job som følge af nedskæringer i de økonomisk mest trængte af kommunerne. Det er under alle omstændigheder noget, vi vil holde øje med i den kommende tid, da et bidrag fra det offentlige til den nuværende ledighedskrise, er det sidste, vi har brug for,« siger LO's cheføkonom.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen