Berlingske Business

Politisk enighed: Vi skal have de små virksomheder ud i verden

Handels og udviklingsminister Mogens Jensen
Handels og udviklingsminister Mogens Jensen (S) vil styrke eksporten for de små og mellemstore virksomheder. Foto:

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) vil satse på regionale styrker, opsøge eksportguldæg og smidiggøre indgangen til eksportstøtte for at få flere små- og mellemstore virksomheder ud på eksportmarkedet.

Vi kan kalde den eksportens tiendedelsregel. Det er nemlig kun hver tiende af Danmarks 300.000 virksomheder, der eksporterer sine varer eller ydelser, og af de eksportaktive står en tiendedel – altså 3.000 – for 90 procent af eksporten.

Denne regel skal Danmark meget gerne have et opgør med, i hvert fald hvis det står til handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S). Med en firepunktsplan ønsker den socialdemokratiske minister nemlig at bringe 500 små- og mellemstore virksom­heder ud på eksportmarkeder. I særdeleshed for at hjælpe udkantsdanmark.

»Der er et vigtigt tema, hvordan vi får skabt job og ikke mindst, hvordan vi får skabt job i hele Danmark. Vi har mange eksport­virksomheder i det vestlige Danmark, hvor der efterlyses jobudvikling, så at få flere små- og mellemstore ud på eksportmarkederne vil skabe større balance i job­udviklingen i Danmark,« siger Mogens Jensen, der lægger op til, at støtteapparatet skal spille bedre sammen og billedligt talt ud at ringe på dørklokker:

»Det siger sig selv, at når kun hver tiende virksomhed eksporterer, er der et enormt potentiale. Jeg tror, at den opsøgende indsats bliver fundamentalt afgørende, og når så virksomheden har meldt sig under fanerne, skal det være let og ubureaukratisk,« siger Mogens Jensen.

Ministerens udspil møder ros fra både DF, K og V, men de tre partier ser samtidigt gerne, at der kommer mere fra samme skuffe.

af

»Jeg mener, at de fire tiltag er indlysende rigtige. Men det er småting, og der er brug for, at vi tager fat på en prioriteret indsats, hvor det også handler om økonomisk støtte i målrettede puljer,« siger de Konservatives erhvervsordfører, Brian Mikkelsen, der deler ambition om en yderligere styrket indsats med erhvervsordfører Kim Andersen (V):

»Det er på høje tid, at regeringen gør noget, og jeg hilser det velkomment. Der skal sættes et skarpt fokus på SMVerne, hvis vi skal skabe vækst i den private sektor,« siger han.

Ønske om lange forlig

Hos Håndværksrådet kalder Jens Kvorning, chef for organisationens internationale afdeling, ministerens tiltag for fornuftige, men han savner en mere principiel debat om eksport­støtten.

»Vi efterlyser lange og brede forlig for eksporten. De seneste ti år har der været en finansiel zigzag-kurs, hvor virksomhederne ikke har noget at forholde sig til. I det store billede er det peanuts, vi taler om, men vi efterlyser, at der bliver sikret ressourcer over en lang periode, så støtten ikke ændrer sig fra finanslov til finanslov,« siger Jens Kvorning.

Novos fedmemedicin kommer i handlen i USA

Ideen om lange forlig bakkes der op om hos Venstre og de Konservative, hvor Brian Mikkelsen sagtens kan se, at man laver både fire- og femårsaftaler:

»Det vil være godt med en bred aftale på området. Man kunne lave fire eller fem-årige aftaler for at sikre kontinuitet. Det er et område, hvor vi må kunne blive enige,« siger Brian Mikkelsen, der meget vel kan få ret i det med enigheden.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen erklærer sig i hvert fald klar til at give den langsigtede støtte et eftersyn.

»Jeg ser gerne på en mere langsigtet eksport­støtte og meget gerne i et bredt forlig. Det vil være en naturlig forlængelse af, at vi nu går i gang med at skabe mere sammenhæng for virksomhederne,« siger han.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen