Berlingske Business

Politikere tager sig til hovedet: »En væsentlig ændring i offentlighedsloven er blevet skjult«

16BUSPolitiet-har-rejst-sig.jpg
De Radikales retsordfører, Zenia Stampe: »Selvfølgelig kan der være hensyn, der gør, at dokumenter kan undtages fra offentlighed, men det må bero på en konkret vurdering.« Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen

SF, Enhedslisten og de Radikale retter en hård kritik af forløbet omkring en hidtil overset regel i offentlighedsloven.

Det vækker opsigt på Christiansborg, at en hidtil overset stramning i offentlighedsloven tilsyneladende blev listet igennem, da den nye offentlighedslov blev vedtaget i 2013.

Berlingske kan i dag fortælle, at Folketingets Ombudsmand har følt sig nødsaget til at orientere Folketinget om den oversete regel. Den såkaldte formodningsregel, som gemmer sig i bemærkningerne til loven, gør det langt sværere for offentligheden at få indsigt i transaktioner mellem stat og kommune og private virksomheder som i eksempelvis statens salg af DONG-aktier i 2013.

»Vi overså formodningsreglen, og det må vi råde bod på. Jeg vil rejse sagen politisk og få den med ind i de forhandlinger, vi skal have i forbindelse med evalueringen af offentlighedsloven,« siger de Radikales retsordfører, Zenia Stampe.

16BUSHjort-foer-fremlaeggel.jpg

Hun ser formodningsreglen som et stort tilbageskridt:

»Som jeg læser det, kan en myndighed uden at begrunde det i en konkret sag give afslag om aktindsigt. Selvfølgelig kan der være hensyn, der gør, at dokumenter kan undtages fra offentlighed, men det må bero på en konkret vurdering.«

Sagen op i Retsudvalget

SFs retsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, har bedt om at få formodningsreglen sat på dagsordenen i Folketingets Retsudvalg.

Samtidig vil hun bede Folketingets Ombudsmand om at behandle stramningen i den undersøgelse af offentlighedsloven, som han ifølge forliget om loven skal foretage to år efter lovens ikrafttræden. Hun kalder det »lovsjusk« og »ekstremt rodet«, at det ikke har været tydeliggjort for Folketinget, at formodningsreglen udgør en stramning.

Mærsk og Dong drøfter mulighed for oliefusion

­Samme pointe kommer fra Enhedslistens retsordfører, Rune Lund.

»En væsentlig ændring i offentlighedsloven ser ud til at være blevet skjult for Folketinget. Vi har hele tiden sagt, at ændringen af offentlighedsloven medførte meget mere lukkethed. Men det er åbenbart endnu værre, end vi troede,« siger han:

»Det er klart et punkt, som vi må tage med i de kommende forhandlinger om offentlighedsloven.«

mærsk og DONG

VLAK-regering har i regeringsgrundlaget lagt op til at ændre på nogle af de mest kritiserede dele af den nye offentlighedslov:

»Når offentlighedsloven skal evalueres i 2017, vil regeringen lempe ministerbetjeningsreglens beskyttelse af den interne og politiske beslutningsproces i forhold til de nuvæ­rende regler,« fremgår det.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen