Berlingske Business

PKA strammer regler efter topchefs skirejser

18BUSPeter-Damgaard-Jensen.jpg
Peter Damgaard Jensen, adm. direktør i PKA, ønsker ikke selv at udtale sig om sine skirejser. Arkivfoto: Michael Bothager

Afsløringen af skirejser betalt af kapitalfonden Triton har fået PKAs bestyrelse til at stramme reglerne for modtagelse af gaver og deltagelse på rejser. De nye regler er dog hemmelige for offentligheden.

Pensionsdirektøren Peter Damgaard Jensen blev kritiseret fra flere sider, da det i foråret kom frem, at han i årevis har været på eksklusive skirejser betalt af kapitalfonden Triton.

PKAs bestyrelsesformand Bent Hansen forsvarede dengang direktørens skirejser, som han selv havde godkendt på forhånd. Men i dag står det klart, at bestyrelsen efterfølgende har beordret en gennemgang af pensionskassens retningslinjer for deltagelse i arrangementer og modtagelse af gaver.

17BUSScan-Tech.jpg

»Vi har gennemgået alle vores retningslinjer for, hvad alle typer af medarbejdere, herunder også direktionen, må tage imod af gaver, og hvad man i øvrigt må deltage i. Det har vi lavet en fuldstændig gennemgang af,« siger Grethe Christensen, der er næstformand i PKA, til Berlingske Business.

Grethe Christensen er desuden formand for Dansk Sygeplejeråd, og det er bl.a. hendes medlemmers pensionspenge, som hun er med til at forvalte via sit arbejde i PKAs bestyrelse.

PKA-bestyrelsen har valgt at gribe ind over for direktionen, efter at det i april kom frem, at Peter Damgaard Jensen og den tidligere direktør i Lønmodtagernes Dyrtidsfond, Jeppe Christiansen, i årevis har deltaget i eksklusive skiture betalt af den britiske kapitalfond Triton.

Kun flyrejsen og evt. skileje skulle de danske pensionsdirektører selv stå for. Luksushotellet, liftkortet og fuld forplejning var på kapitalfondens regning. Det skete sideløbende med, at direktørerne investerede millioner af kroner for deres pensionskunder i Tritons fonde, afslørede DR, der fremlagde dokumentation for både skituren og investeringerne i Triton.

Butikskæden fakta præsenterer fremtidens discountbutik

»Bestyrelsen har taget det alvorligt, at der blev meget blæst om sagen med Triton, og det har vi handlet på i forhold til at lave nogle meget klarere retningslinjer,« siger Grethe Christensen i dag til Berlingske

Vil det sige, at reglerne er blevet strammet? Eller var de gode nok, som de var?

»Der er blevet justeret flere steder, og reglerne er blevet gjort tydeligere. Alt er blevet gennemgået,« siger hun.

Fandt I, at direktøren handlede korrekt ved at tage med på rejserne, eller var der noget problematisk ved hans beslutning?

»Vi havde sagt god for de ture, som Peter Damgaard deltog i, og derfor har vi ikke noget at kritisere i forhold til ham,« siger hun.

Berlingske har spurgt, om PKA vil lægge de nye regler frem offentligt, men det ser næstformanden ikke nogen grund til.

»Det mener jeg ikke hjælper nogen somhelst. Jeg synes ikke, at man skal koge mere suppe på det her end højest nødvendigt. Vi har som bestyrelse kigget på tingene og justeret og tydeliggjort de ting, som vi mener, er nødvendige, og så tror jeg ikke, at den er så meget længere,« siger Grethe Christensen.

Men bør man ikke være åben om sine retningslinjer, så kapitalfonde og andre ved, hvad man kan tilbyde PKA-folk af gaver og rejser?

»Vi står til hver en tid til regnskab over for de medlemmer, vi har i pensionskasserne, og det vil vi til hver en tid gøre,« siger næstformanden.

GENAN

Hovedpersonen selv, Peter Damgaard Jensen, valgte at takke nej til interview, da hans skirejser blev kritiseret af både Transparency International, fagforeninger og andre pensionskasser tilbage i april. Berlingske ville gerne have hørt hans kommentar til kritikken, ligesom avisen gerne ville spørge ham, om han fremover vil og må sige ja til rejser i samme kategori, som de skirejser, Triton inviterede ham med på. Men PKA-direktøren har ikke vendt tilbage på avisens forespørgsel, og pressechef i PKA, Thomas B. Knudsen, oplyser, at man i PKAs direktion har besluttet sig for ikke at give interview om sagen.

Beslutningerne om ikke at være åben om sine retningslinjer bliver bemærket af Transparency International, der kæmper for mere åbenhed og mindre korruption overalt i verden.

»Jeg forstår godt, hvis man hos PKA er lidt nervøs ved hele situationen nu. Men det holder jo ikke, at man ikke vil stå frem og være åben om, hvad man gør på dette område. Så det bør de klart arbejde henimod at kunne. Ellers skader det jo pensionskassens image, og dens medlemmer vil begynde at undre sig,« siger Knut Gotfredsen, formand i Transparency International.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen