Berlingske Business

Pensionskasser anklages for at angribe kronen

penge
Nationalbanken har i januar solgt danske kroner for 106,3 mia. kr. for at holde kronekursen stabil i forhold til den fælleseuropæiske valuta. Foto:

Det er ikke så meget udenlandske spekulanter, men i høj grad danske pensionskasser, som har gjort det nødvendigt for Danmarks Nationalbank at grave dybt i sit våbenkammer for at forsvare fastkurspolitikken, mener analytiker.

Det er ikke så meget udenlandske spekulanter, men i høj grad danske pensionskasser, som har gjort det nødvendigt for Danmarks Nationalbank at grave dybt i sit våbenkammer for at forsvare fastkurspolitikken.

Frygten for, at fastkurspolitikken bryder sammen - hvor lille den risiko end måtte være - har fået pensionskassernes risikoafdelinger til at afdække risikoen og søge over i kroner. Det sker for sikre, at pensionskasserne kan leve op til deres forpligtelser over for danske pensionskunder, også hvis det usandsynlige sker, og Nationalbanken opgiver forsvaret af kronen. I det tilfælde kan man nemlig frygte, at kronen styrkes, så værdien af pensionskassernes store formuer, der primært er sat i udenlandske aktiver, skrumper.

»Selv om risikoen anses for at være minimal, så kan mange danske pensionskasser have fundet det nødvendigt at gå ud og afdække risikoen for en styrkelse af kronen, enten ved at købe danske aktiver, eller mere sandsynligt ved at afdække sig på terminsmarkedet,« siger aktiestrateg i Formuepleje, Otto Friedrichsen, til Ritzau Finans.

Han peger på, at styrkelsen af kronen muligvis startede som udlandets forsøg på at finde en ny attraktiv sikker havn, eller parkeringsplads for deres penge, efter at Schweiz droppede sin faste minimumskurs på euro. På det tidspunkt lokkede relativt højere danske renter end i eksempelvis Tyskland. Samtidig kan udenlandske investorer have spekuleret i, at Nationbankens fastkurspolitik senere vil bryde sammen, hvilket blot vil give dem en endnu større gevinst. Dynamikkerne i markedet har dog for længst ændret natur, mener Otto Friedrichsen.

»Pengeflowet er ikke udelukkende spekulationsdrevet. Det er i høj grad drevet af danske pensionskasser. For skulle det meget, meget usandsynlige ske, så ville det være alvorligt for de danske pensionskasser. Det har fået dem til at risikoafdække,« siger Otto Friedrichsen.

Nationalbanken har i sit forsvar øget valutareserven med 106 mia. kr. alene i januar. Samtidig har den forsøgt at gøre danske aktiver så uinteressante som mulige. Eksempelvis har tre rentenedsættelser på mindre end to uger sendt indskudsrenten ned i -0,50 pct. Samtidig har Nationalbanken på vegne af Finansministeriet helt usædvanligt indstillet salget af statsobligationer for derigennem at sænke udbuddet og presse de danske renter ned. Missionen er lykkedes, og det har resulteret i, at renterne på de danske statsobligationer med helt op til syv års løbetid nu er negative.

Alligevel kan man stadig spore en bevægelse over i kroner, og på valutaterminsmarkedet viser usikkerheden sig ved, at det er billigere at købe euro om et år end det er nu. Dermed taber man ikke nødvendigvis penge på at veksle euro til danske kr. og sætte dem i danske obligationer til en negativ rente. Prisen på euro om et år er nemlig tilstrækkeligt lav til, at regnestykket alligevel viser en gevinst.

Generelt stiller danske cheføkonomer sig meget tvivlende over for, at Nationalbanken skulle blive nødt til at opgive fastkurspolitikken.

»Nationalbanken har midlerne og evnen, så jeg tror ikke, at vi pludselig står i en situation, hvor fastkurspolitikken skal opgives,« sagde cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen tirsdag.

Nationalbanken vil eksempelvis kunne sænke renten yderligere. Desuden kan Nationalbanken sælge kroner i stor stil, som hidtil, og dermed bygge valutareserven endnu større.

ATP har ikke ønsket at kommentere, hvorvidt sektoren er medvirkende til styrkelsespresset på den danske krone.

»ATP har en meget stor tiltro til fastkurspolitikken. Vi kommenterer af princip aldrig på løbende markedsbevægelser,« siger pressechef i ATP, Anders Klinkby Madsen, til Ritzau Finans.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen