Berlingske Business

Partier kræver konsekvenser efter skatteskandale

Billede
ARKIVFOTO 2015 af Karsten Lauritzen (V), skatteminister (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2015) Foto:

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal placere et ansvar i den omstridte sag om udbytteskat, mener flere partier i Folketinget.

En gigantisk skandale. Intet mindre.

Det er en bred skare af Folketingets partier enige om, efter at Skat endnu engang har opjusteret beløbet for svindel med refusion af udbytteskat til nu 12,3 mia. kroner.

Flere partier efterlyser nu, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) får placeret et ansvar, så svigtet ved svindlen får tydelige konsekvenser.

»Der er ingen tvivl om, at specielt Skats direktør, Jesper Rønnow Simonsen, har et kæmpe ansvar. Det er ledelsen, der har det overordnede ansvar for at sørge for, at der er en ordentlig kontrolmekanisme og opfølgning, og det har der ikke været noget af,« siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

Han påpeger, at tilliden til Skats øverste direktør er på et meget lille sted.

Billede

»Jeg kan godt forstå, hvis danskerne ryster på hovedet af, hvordan Jesper Rønnow kan fortsætte som direktør for Skat, når man er blevet snydt for så mange penge. Men nu er det jo ikke Folketinget, der sidder med det personalemæssige ansvar. Det ansvar ligger hos skatteministeren,« siger Dennis Flydtkjær.

Ansvaret skal placeres

Også den radikale skatteordfører, Martin Lidegaard, fremhæver, at ansvaret for udbyttesagen skal placeres.

»Sagen udvikler sig mere og mere grotesk. Det her sætter endnu et spørgsmålstegn ved, hvad pokker der foregik den famøse sommer 2015, der gjorde, at Skat reagerede så langsomt på de mange advarsler og tegn, der var. Skatteministeren har sagt, at han ikke kan fortælle os, hvad der foregik, af hensyn til efterforskningen, men jeg synes godt nok, det er mærkeligt, at han ikke kan give en fortrolig briefing til skatteordførerne i Folketinget. Det synes jeg egentlig, at vi bør kunne forlange at få, fordi der ligger et ansvar et eller andet sted, der skal placeres. Men når ikke vi kan få at vide, hvad der er foregået, er det svært at placere et ansvar,« siger han.

Den samlede opposition til venstre for regeringen valgte onsdag at kalde skatteministeren i endnu et samråd om udbytteskat.

Billede

Direkte adspugt, hvorvidt skatteministeren fortsat har tillid til Skat, svarer Karsten Lauritzen til Berlingske:

»Der er en lang række ledere, der er blevet hjemsendt i den her og en af de andre skandalesager, der har været. Der er selvfølgelig også et ansvar på den øverste ledelse, ligesom der er et ansvar på mine ministreskuldre og mine forgængere. I forhold til Skats nuværende ledelse har deres opgave været at rydde op og sikre sig, at det her ikke kan gentage sig. Den opgave fik de for et år siden, og den opgave holder jeg selvfølgelig dem op på. Hvis der ikke bliver leveret, får det naturligvis også konsekvenser.«

Skatteminister

Ingen garantier

Hvor sikker er du på, at svindelbeløbet på 12,3 mia. kroner er det endelige og retvisende beløb?

»Hvis der er noget, jeg har lært i Skatteministeriet, er det, at man ikke skal udstede garantier. Men det er vurderingen, at det her er det endelige beløb,« siger Karsten Lauritzen.

Fra sagen om udbytteskat blev anmeldt i slutningen af august 2015, har der skullet gå godt og vel et år, før den samlede svindel med udbytte er blevet opgjort. Og det er et kæmpe problem, mener de Konservatives skatteordfører, Brian Mikkelsen.

»Jeg undrer mig over, at man ikke har kunnet finde ud af det tidligere. Det betyder, at der skal ryddes op i Skat og nogle systematiske ændringer til, så det ikke kommer til at ske igen,« siger Brian Mikkelsen.

Skats direktør

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen