Berlingske Business

OVERBLIK: Se hovedtrækkene i EU's kompromis om CO2-kvoter

Canete - 20170228201833244_org
EU''s klimakommissær, Miguel Arias Cañete, siger, at kvotehandelssystemet er EU''s vigtigste redskab for at kunne nedbringe forureningen og leve op til sine forpligtelser under klimaaftalen fra Paris. (Arkivfoto) Reuters/Eric Vidal

Det skal være dyrere at forurene - blandt andet ved at gøre det muligt at både parkere og annullere kvoter.

Bruxelles. Et flertal blandt EU-landenes miljøministre bakker tirsdag op om et kompromis, der skal reformere EU's system for handel med forureningskvoter.

Her er hovedtrækkene i det eksisterende system og medlemslandenes plan for, hvordan det skal reformeres:

- Selve systemet:

* EU's kvotehandel med CO2 dækker flere end 11.000 energitunge industrier og kraftværker og cirka 45 procent af udledningen i EU-landene.

* Systemet skal få udledningen af drivhusgasser ned ved hjælp af markedskræfterne.

* Virksomheder får et vist antal gratis CO2-kvoter og skal købe resten på auktion. De, der sparer energi, får overskud af kvoter og kan sælge dem.

* Kvotehandlen skranter imidlertid, fordi EU-landene har givet deres egne industrier alt for mange gratis kvoter. Også finanskrisen har fået CO2-prisen til at styrtdykke.

* For at undgå systemets kollaps iværksatte EU-Kommissionen i 2013 en redningsaktion. 900 millioner kvoter blev midlertidigt taget ud af markedet indtil 2019.

* Kvoteprisen er dog stadig meget lav - 5-6 euro imod de forventede 20-40 euro per ton.

- Hovedelementer i tirsdagens kompromis, der nu skal danne basis for forhandlinger med EU-Parlamentet:

* For at rette op på priserne vil man sætte mere fart i den del af systemet, der trækker overskydende kvoter ud af handlen og placerer dem midlertidigt i en reserve.

* Der skal indføres et loft for, hvor mange kvoter der kan stå i reserven - og fra 2024 skal den del af de opmagasinerede kvoter helt sløjfes i stedet for at blive sendt tilbage i handelen.

* Der skal under nærmere betingelser kunne uddeles yderligere to procent gratis kvoter til industrier, der ellers risikerer at løbe tør. Det skal ske for at sikre, at EU-virksomheder ikke mister konkurrenceevne over for udlandet.

Kilder: Reuters, EU-Kommissionen, Dansk Energi m.fl.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen