Berlingske Business

Opsving på vej – for de heldige

Det Økomoniske Råd fremlagde rapport omkring Danamrks økonomi
Hans Jørgen Whitta-Jacobsen er formand for De Økonomiske Råds formandskab. Han har været en del af formandskabet siden 2009. Foto:

En pæn økonomisk fremgang er på vej herhjemme, men det er langtfra alle, der får glæde af de bedre tider. Festen vil især komme til at gælde for indbyggere i de store byer.

Et økonomisk opsving er ved at bide sig fast herhjemme. Det fastslår de økonomiske vismænd i en ny analyse. Det lover økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) også på regeringens vegne.

Det er tilmed et ret solidt opsving, som vil skabe tusindsvis af nye job. Men det bliver de store byer og centrale dele af Danmark, som løber med stort set alle nye job og den større velstand, som er på vej.

27BUSUdkantsdanmark.jpg

Yderområder er derimod hægtet af. De vil slet ikke opleve den fremgang, som ses andre steder, fremhæver de økonomiske vismænd i en ny analyse. I yderområderne falder folketallet, mens stadigt flere boliger står tomme, og indkomsterne sakker bagud.

Den omfattende omfordeling af mange milliarder af kroner, som finder sted herhjemme fra rige til fattige kommuner, er tilmed med til at forværre problemet, fordi den låser mange fast i dårlige job med lave lønninger ude på landet, fremhæver vismændene.

Forskningschef Henrik Christoffersen fra den liberale tænketank CEPOS har gennem mange år beskæftiget sig med kommunal udligning, og han siger lige ud, at »man ikke kan fremme økonomisk udvikling med kommunal udligning.«

Struer Kommune i Vestjylland er særlig hårdt ramt. Her er indbyggertallet faldet med 1.000 personer til 21.500 indbyggere. Borgmester Jakob Andersen (V) siger, at den politik, der føres i øjeblikket, trækker værdier ud af området.

»Hvis man vil have Danmark i balance, er man nødt til at finde ud af, hvilke initiativer man skal sætte i gang,« siger Mads Jakobsen.

Han tror, hele spørgsmålet om yderområderne bliver en vigtig del af valgkampen.

»Vi skal være sikre på, at de unge er klar til at tage job ude omkring i landet. Det er nødvendigt, at de nyuddannede ser efter de ingeniørjob, som er her i Lemvig og Struer. Det skader væksten stort, hvis vi ikke kan tiltrække den arbejdskraft, der er brug for,« siger Mads Jakobsen.

Borgmester i Aabenraa Kommune, Thomas Andresen (V), betegner de unges fraflytning fra kommunen som den største udfordring.

Udkantsdanmark

Her burde regeringen sætte ind med en særbehandling af yderkommunerne. Det kunne ske ved at placere flere mellemlange uddannelser til de kommuner, siger han.

Kaare Dybvad er geograf og forfatter til bogen »Udkantsmyten«. Han mener, at udkantskommunerne har andre kvaliteter. De er eksempelvis bedre til at få unge i uddannelse. Men der føres også en politik, der giver en koncentration i storbyerne, vurderer han.

»I andre lande har man en helt anden tankegang end herhjemme. Tyskland tænker meget mere decentralt, og dér klarer de sig fint alligevel,« siger Kaare Dybvad.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen