Berlingske Business

Opsigtsvækkende comeback: Hjemsendt direktør vender tilbage til Skat

SKAT Jens Sørensen
SKAT Jens Sørensen Foto:

Tidligere inddrivelsesdirektør i Skat, Jens Sørensen, blev i september sendt hjem på grund af svindel med dansk udbytteskat. Nu vender han tilbage til nyt job i Skat. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil ikke blande sig, men han vil undre sig, hvis udbytte-sag ikke får "konsekvenser".

En hjemsendt Skat-direktør står nu til at få et overraskende comeback i det danske skattevæsen.

I september blev inddrivelsesdirektør Jens Sørensen, to underdirektører og én funktionsleder hjemsendt fra Skat på grund af den fejlagtige udbetaling af milliarder i dansk udbytteskat til en formodet gruppe internationale svindlere.

dsfjk

Men efter at have været hjemsendt med fuld løn i de sidste fire måneder har Jens Sørensen nu fået et nyt job hos Skat, erfarer Berlingske.

Jens Sørensen skal være kontorchef for et HR-kontor i Skat i Aalborg, hvilket blev meldt ud internt i Skat tirsdag i forbindelse med annonceringen af en større udflytningsplan for Skat frem mod 2020.

Det er uklart præcis, hvad situationen er for de tre øvrige medarbejdere, der blev sendt hjem på grund af sagen om svindel med dansk udbytteskat, men i december beskrev Berlingske, hvordan advokaterne for de hjemsendte såede tvivl om grundlaget for hjemsendelserne.

Hidtil har det været opfattelsen, at Skat afventede en kommende rapport fra Rigsrevisionen om skandalesagen, før der blev taget endelig stilling til skæbnen for de fire hjemsendte eller eventuelt yderligere konsekvenser. Rapporten fra Rigsrevisionen, der har været i høring hos Skat, forventes at komme i februar.

»Det er planen, at Jens Sørensen, om ikke så længe genoptager sit arbejde i Skat med mindre konklusionerne i Rigsrevisions kommende undersøgelse om svindel med udbytteskat skulle umuliggøre dette. Skat afventer Rigsrevisionens rapport om svindel med udbytteskat og vil derefter vurdere hvilke konsekvenser det har,« oplyser Skat.

Sanjay Shah

I august kom det frem, at der var blevet svindlet med dansk udbytteskat for 6,2 mia. kroner i perioden 2012-2015. Den formodede svindel er siden svulmet til 9,1 mia. kroner, hvoraf Bagmandspolitiet har beslaglagt 1,7 mia. kroner. Ifølge retsdokumenter, som Berlingske har set, er den britiske finansmand Sanjay Shah, der bor i Dubai, den hovedmistænkte i svindelsagen, og Bagmandspolitiet jagter netop nu de mange forsvundne penge og den formodede bagmand.

Glad for det nye job

Jens Sørensen selv er glad for det nye job, fortæller hans advokat Jacob Aaes, der er partner hos advokatfirmaet Koch Christensen.

»Jens Sørensen er glad for at få mulighed for at komme tilbage. Vi tolker det sådan, at der for nærværende ikke var grundlag for, at han ikke skulle have lov til at arbejde i Skat. Vi noterer os, at Skat har taget et forbehold for, hvad fremtidige undersøgelser måtte vise, men efter vores opfattelse er det kun et eventuelt tjenstligt forhør, der kan afgøre, om Jens Sørensen fortsat kan arbejde i Skat. Det er absolut undtagelsen, at et tjenstligt forhør ender med en egentlig afskedigelse,« siger Jacob Aaes.

Skatteministeriets tidligere departementschef Peter Loft i sin h

I december undrede Jacob Aaes sig over, at den øverste chef Jesper Rønnow Simonsen blev i jobbet, mens Jens Sørensen blev hjemsendt.

»Jens Sørensen har hele tiden ønsket at komme tilbage, og vi har samtidig haft svært ved at se grundlaget for hans hjemsendelse. Jens er en pragmatisk mand og glæder sig til at kunne arbejde tæt på sin bopæl og til en ny udfordring. Det nye kontor skal starte op 1. marts, og der regner jeg med, at Jens skal møde på arbejde,« tilføjer Jacob Aaes.

Jens Sørensens comeback til Skat er overraskende set i lyset af, at Jesper Rønnow Simonsen i september rejste hård kritik af »et ledelsesmæssigt svigt« i forbindelse med sagen om fejlagtig udbetaling af dansk udbytteskat på 9,1 milliarder kroner.

»Det fremstår paradoksalt, at man hjemsender en direktør i september og begrunder det med ledelsessvigt, hvorefter man ansætter ham i en ny stilling uden, at der er kommet nogen afklaring af ansvaret for sagen om svindel med udbytteskat. Det er en besynderlig slingrekurs i en sag, hvor ansvaret for et milliardtab endnu ikke er placeret,« siger Henriette Kinnunen, chefjurist i den borgerlige tænketank CEPOS.

RB PLUS 1, 7 milliarder beslaglagt i skattesag

Hun mener i lighed med Jacob Aaes, at forløbet tyder på, at der ikke var grundlag for at sende Jens Sørensen hjem fra stillingen som inddrivelsesdirektør:

»Skat må på en eller anden måde være kommet frem til, at det ledelsessvigt, der oprindeligt var årsag til de fire måneders hjemsendelse, har vist sig uberettiget i hans tilfælde. For hvis man mente, at der fortsat var noget at komme efter, så virker det mærkeligt først at sende ham til Aalborg med risiko for at skulle afskedige ham om et par måneder, når Rigsrevisionens konklusioner foreligger. Noget tyder derfor på, at hjemsendelsen i dette tilfælde har været forhastet og ledelsessvigtet ikke helt så stort som først antaget,« siger Henriette Kinnunen.

Skat opdager fejl i 1, 2 millioner forskudsopgørelser Skattebom

Skatteminister undrer sig

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) hæfter sig i en skriftlig kommentar ved, at Jens Sørensen stadig er hjemsendt.

»Jeg kan forstå, at den tidligere inddrivelsesdirektør i Skat fortsat er hjemsendt. Formelt er det jo en ledelsesmæssig beslutning i Skat, men jeg har svært ved at se for mig, at en sag af så stort omfang som svindlen med refusion af udbytte ikke får konsekvenser,« siger Karsten Lauritzen.

Karsten Lauritzen

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen