Berlingske Business

Ombudsmand i hård kritik: Skat optræder nedladende

Skat åbner for tidligt tjek af årsopgørelsen
Foto:

Antydninger af, at en skatteborger har benyttet en firmabil til at køre til sin datters 30-års fødselsdag i København eller af, at man kan forhandle om skattefradraget for en kloakudgift, hører ingen steder hjemme i en saglig skatteforvaltning.

Alligevel er det eksempler, som Folketingets Ombudsmand er stødt på i en undersøgelse af skattemyndighedernes praksis.

- Vi mener at have afdækket en række tilfælde af fejl, som kan være egnet til at skade relationen mellem skatteborgere og myndigheder, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

- Det handler for eksempel om manglende overblik over papirer i sagerne. Og at skattemyndighederne ikke svarer på borgernes argumenter i sagerne.

Dertil kommer, at skattemyndighederne nogle gange udviser en adfærd, der efter ombudsmandens vurdering ikke er tillidsskabende.

- Det kan for eksempel være, at skattemyndighederne ikke opfatter sig selv som en nøgtern og professionel myndighed, men så at sige begynder at forhandle med borgerne om resultatet af en sag.

kasi2

- Eller at man optræder nedladende og insinuerende over for skatteborgerne.

Ombudsmanden har undersøgt 30 sager.

Der er altså tale om en lille stikprøve. Men den vurderes at være repræsentativ for, hvordan sager behandles. Der er ikke tale om, at man har udvalgt sager, hvor der på forhånd var mistanke om, at der var gået noget galt.

Spørgsmål: Hvis alle de her fejl er fundet i bare 30 sager, er der så ikke tale om et kæmpestort problem?

- Vi udtrykker det på den måde, at de 30 sager tegner nogle problemer og fejl, som kan være reelt egnet til at påvirke tilliden til skattemyndighederne, siger Jørgen Steen Sørensen.

- Det er de ord, vi bruger om det.

Skat skriver i et svar på undersøgelsen, at styrelsen ser med stor alvor på kritikken. Skat har taget en række initiativer, der skal sikre, at sagsbehandlingen bliver bedre fremover, og Jørgen Steen Sørensen vil følge nøje med i, om problemerne bliver løst.

- Generelt har det store konsekvenser for stabiliteten i et samfund, hvis borgerne ikke har tillid til myndighederne, siger Jørgen Steen Sørensen.

- Det gælder ikke mindst i forhold til skattemyndighederne. For man kan sige, at hvis borgerne skal overholde spillereglerne, så skal skattemyndighederne også.

- Myndighederne har ikke fulgt spillereglerne i alle tilfælde, siger ombudsmanden.

25BUSSkatteminister-Karsten.jpg

 

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen