Berlingske Business

OL-vært i knæ økonomisk

02BUSTOPSHOT-BRAZIL-POLITIC.jpg
Brasilianere demonstrerede i går mod den suspenderede præsident, Dilma Rousseff, og den tidligere præsident Lula Da Silva på Copacabana-stranden i Rio de Janeiro. Da Silva er netop blevet tiltalt for at forhindre efterforskningen af en af verdens største korruptions­skandaler, den såkaldte Petrobras-sag. Tallet 171 på demonstrantens stribede fange-T-shirt er en reference til paragraf 171 i straffeloven om bedrageri. Foto: Tasso Marcelo/AFP

Det bliver et Brasilien i krise, der fredag aften byder hele verden velkommen til verdens største sportsbegivenhed i Rio de Janeiro. Landet er midt i sin største økonomiske krise i nyere tid drevet af politisk kaos og en gigantisk korruptionsskandale. Økonomer ser dog lyspunkter forude.

Den værste recession i mere end 25 år, mere end to års politisk kaos og en korruptionsskandale som regnes for en af verdens største.

Brasilien er ramt af en skrækkelig cocktail, som har forgiftet Brasiliens økonomi. Mangel på tillid, den højeste inflation i over ti år og den laveste vækst siden 1990 er de væsentligste ingredienser i den økonomiske lammer, der har ramt Brasilien.

Den brasilianske centralbank har som en konsekvens af de økonomiske hovedbrud sat landets styrende rente til hele 14,25 pct., hvilket ikke overgås af ret mange lande i verden.

ARCHIVED

I weekenden indtog tusindvis af demonstranter Copacabana-stranden i Rio de Janeiro, da den tidligere præsident Lula da Silva var blevet tiltalt for at forhindre efterforskningen af en af verdens største korruptions­skandaler, den såkaldte Petrobras-sag.

Skandalen begyndte at rulle for godt to år siden, da den tidligere Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa blev fængslet og anklaget for at stå bag korruption i Petrobras. Siden er skeletterne væltet ud af skabet. Costa har udpeget både parlamentsmedlemmer, samfundsspidser og internationale selskaber som medskyldige i korruptionsskandalen.

Omkring 200 højtstående brasilianske embedsmænd, politikere og erhvervsfolk er allerede under anklage i den gigantiske korruptionssag. Sammen med faldende råvarepriser og politisk kaos har Petrobras-sagen været med til at skubbe Brasilien over mod den økonomiske afgrund.

Billede

»Brasilien har haft negativ BNP-vækst otte kvartaler i træk. Det har været den værste recession for Brasilien i nyere tid, men vi har de seneste seks måneder set en bedring i det, vi kalder vækst-nøgletallene. Det er dog primært et spørgsmål om, at brasiliansk økonomi har været kørt så langt ud, at landet næsten kun kunne overraske positivt,« siger Morten Nielsen, der er emerging markets-analytiker i Jyske Bank.

Millioner løftet ud af fattigdom

Fra 2003 til 2010 voksede Brasiliens økonomi i gennemsnit med fem procent om året. Med den daværende præsident og landsfader Lula da Silva i spidsen blev der investeret store summer i sociale programmer til den svageste del af befolkningen, hvilket var med til at løfte mange millioner brasilianere ud af fattigdom.

Siden slutningen af 2011 har landets økonomi fået den ene mavepuster efter den anden. Siden 2014 har den store Petrobras-skandale lammet den brasilianske regering og har betydet, at der ikke er blevet søsat reformer, som kunne gøre det økonomiske fald bare en anelse blødere.

Billede

Det politiske kaos i Brasilien fandt sin foreløbige kulmination i foråret, da den stærkt upopulære præsident, Dilma Rousseff, blev suspenderet i foreløbigt 180 dage, mens en rigsretssag mod hende er under behandling. Rousseff er anklaget for at have »snydt med det nationale regnskab« op til valget i 2014.

At Dilma Rousseff er blevet sat ud på sidelinjen har betydet, at der er spiret et lille håb frem om, at Brasilien rent politisk er på vej tilbage i arbejdstøjet.

»Folk har set på Rousseffs regering og har sagt: I er bundkorrupte, så vi gider simpelthen ikke arbejde sammen med jer. Det har lammet parlamentet og gjort, at der ikke er blevet gennemført tiltag, som kunne mildne recessionen og understøtte en ny vækst­cyklus,« siger Morten Nielsen.

Analytikeren fra Jyske Bank mener, at den nye og indtil videre vikarierende præsident, Michel Temer, har overrasket positivt og har vist politisk manøvredygtighed.

Eksporten er god for økonomien

Den holdning deler Hans Christian Bachmann, senioranalytiker i Sydbank.

»Den nye regering forsøger at rette op på landets dybe problemer. Det gælder først og fremmest om at få styr på finanspolitikken, da der er meget store underskud på de offentlige budgetter. Gælden er simpelthen i risiko for at løbe løbsk,« siger Hans Christian Bachmann.

24MAGbrazil3-155621.jpg

Han mener dog, at sundhedstilstanden i brasiliansk økonomi ser knap så sort ud som for bare et halvt år siden.

»Der er tal, der indikerer, at det begynder at gå fremad. Det er især drevet af eksporten. Selv om langt de fleste af de råvarer, som landet eksporterer, er faldet i pris, ser det ikke helt så slemt ud, når man måler i brasilianske real,« vurderer Hans Christian Bachmann.

Demonstrationer og zika-virus

Det kommende OL bliver på mange måder en lakmusprøve på, hvor Brasilien står både politisk og økonomisk.

Og mens almindelige fjernsynsseere måske mest vil holde øje med, hvilke lande der løber med flest medaljer, vil mulige investorer i Brasilien holde mere øje med det kriseramte lands evner til at holde på formerne.

RB PLUS Danske OL-atleter føler sig trygge i Rio

Morten Nielsen fra Jyske Bank siger:

»Mange vil kigge på OL for at aflure, hvordan tilstanden er i Brasilien: Får vi store folkelige demonstrationer under OL? Kommer frygten for zika-virus på banen igen? Hvor mange negative historier kommer op til overfladen? Det har selvfølgelig noget at sige, men den største faktor bliver, hvordan den politiske udvikling i Brasilien kommer til at forme sig. Den afhænger af, hvor meget landets fungerende præsident får gennemført. Og vi forventer faktisk, at han får gennemført reformer til efteråret.«

Petrobras-skandalen kaster skygger

Mens der altså er håb om, at der i den kommende tid bliver drejet på en række politiske håndtag, som kan hjælpe Brasilien videre, ligger den store Petrobras-skandale stadig og rumler i det brasilianske retssystem som en tung skygge over landet.

Hvornår den komplekse sag når en afslutning, er umuligt at sige noget om. Og det er slet ikke sikkert, at sagen nogensinde bliver fuldt opklaret.

Petrobras-skandale har tråde til Danmark

De første domme i sagen faldt i juni sidste år, da to topdirektører fra byggefirmaet Camargo Correa blev idømt heftige fængselsstraffe på 16 år og fire måneder. De blev blevet dømt for korruption, medlemskab af en kriminel organisation og i alt 38 forskellige tilfælde af hvidvask.

Skandalen begyndte at rulle i foråret 2014 og har resulteret i jobtab i tusindvis og en øget arbejdsløshedsprocent på 11,3 pct. i en nation, som i forvejen har været hårdt ramt af prisfald på olie.

Det statsejede Petrobras står for omkring ti pct. af de samlede investeringer i Brasilien, men har i kølvandet af skandalen stoppet en lang række projekter og anlægsaktiviteter. Det har været med til at banke de brasilianske husholdninger i bund.

Den store korruptionssag trækker også tråde til Danmark, da brasiliansk politi sidste sommer over for Berlingske udpegede en højtplaceret medarbejder i det danske rederi Mærsk, som politiet vil afhøre. Den sag er endnu ikke afsluttet.

Bagmandspolitiet i Danmark er sidenhen blevet bedt om at gå ind i sagen. Mærsk har flere gange afvist, at selskabet har »taget del i nogen form for ukorrekt eller ulovlig aktivitet.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen