Berlingske Business

Østeuropæere opfordres til at rejse hjem fra Danmark

Minister: Udenlandsk arbejdskraft kan blive dansk mangelvare
Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), økonomi- og indenrigsminister. Ministeren forventer ikke, at Danmark i fremtiden vil kunne tiltrække lige så meget østeuropæisk arbejdskraft. Foto:

Dansk arbejdsmarked kan komme til at lide, hvis østeuropæiske ambassadørers opfordring om hjemrejse følges.

København. Flere østeuropæiske ambassadører opfordrer deres landsmænd til at rejse hjem fra Danmark, skriver Ugebrevet A4. Det vil ifølge en forsker gøre ondt på det danske arbejdsmarked.

Vurderingen kommer fra Jens Arnholtz, som er arbejdsmarkedsforsker og lektor ved forskningscentret Faos under Københavns Universitet.

»Vi vil nok komme til at høre mange virksomheder klage over mangel på arbejdskraft. Det gør en del af dem jo allerede. Og så vil der være nogle industrivirksomheder, der vil flytte deres produktion til andre lande,« siger Jens Arnholtz til Ugebrevet A4.

»Færre østeuropæerne kan for eksempel betyde, at det bliver dyrere at få bygget og renoveret huse.«

»Og det kan gøre, at nogle arbejdspladser forsvinder fra Danmark. Eksempelvis kan det blive rigtigt svært for frugtavlerne at få arbejdskraft.«

Mandag d. 26/3-2018

Antallet af østeuropæiske lønmodtagere i Danmark er mere end fordoblet fra 32.000 i januar 2011 til 76.000 i starten af 2018.

Den rumænske ambassadør i Danmark, Alexandru Gradinar, er en af de ambassadører, der gerne ser sine landsmænd sætte kursen sydpå til hjemlandet.

Han oplyser til Ugebrevet A4, at han ved møder i Danmark præsenterer sine landsmænd for forskellige tiltag, der skal tiltrække dem til hjemlandet.

torben

Eksempelvis kan returnerende rumænere få støtte til at etablere nye firmaer.

Ambassadørernes bøn til landsmændene kommer, netop som regeringen i en ny rapport har advaret om, at det bliver sværere og sværere at tiltrække udenlandsk arbejdskraft.

»Vi kan ikke forvente, at vi kan blive ved med at tiltrække østeuropæisk arbejdskraft i samme grad, som vi har været vant til,« udtaler økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en pressemeddelelse.

»Vi er i skarp konkurrence med resten af Europa om kvalificerede folk. Den danske debat har alt for længe handlet om, hvorvidt vi vil have udenlandsk arbejdskraft eller ej. Det relevante spørgsmål er, hvordan vi kan få udenlandsk arbejdskraft til at vælge os til i årene, der kommer,« siger ministeren.

18BUSPix-Ole-Carlsen-165000.jpg

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen